Общество

Ликвидаторы аварии на ЧАЭС выигрывают иски к Украине в ЕСПЧ

4 февраля 2016 14:03

Четверо чорнобильців із Ковеля отримали рішення Європейського суду з прав людини, за якими держава Україна виплатить їм грошові кошти - надбавки до пенсії, а також відшкодує по 1 000 євро, як компенсацію моральної шкоди, повідомляє Главное.

На думку юристів Ковельського Центру правової інформації та консультацій, це ще одна перемога у стратегічній справі, яку вони ведуть 4 роки.

Нагадаємо, у 2012-2013 роках до Волинської обласної громадської організації «Центр Правової Допомоги» у місті Ковель звернулися інваліди, ліквідатори Чорнобильської АЕС. Вони не могли добитися виконання рішень судів по виплаті їм надбавок до пенсії.

Хоча чорнобильці перемогли в судах, їм повернули виконавчі листи з відділу державної виконавчої служби, залишивши їх без виконання. Мовляв, у Державному бюджеті України немає грошей для виплати за рішеннями судів.

Отже були підготовлені заяви в Європейський суд з прав людини до держави Україна про стягнення грошових коштів за рішеннями суду, а також про відшкодування моральної шкоди справедливої сатисфакції в розмірі 10 000 євро.

Впродовж наступних двох років зі Страсбурга чотирьом із дев'яти заявникам-чорнобильцям надходили листи з повідомленнями про хід виконання справ.

В 2014 році цим чотирьом заявникам виплачені всі грошові кошти. А по справах інших чорнобильців наприкінці того ж року стало відомо, що розгляд відкладено через те, що Уряд України пообіцяв виконати рішення національних судів в добровільному порядку.

У червні 2015-го ковельчани отримали письмові повідомлення про те, що Європейський суд з прав людини відновлює розгляд їхніх справ. У листах пояснювалося, що український Уряд не виконав домовленості добровільно, і в подальшому ще четверо скаржників отримають рішення про призначення справедливої сатисфакції, щоправда вдвічі меншої - в розмірі 1000 євро. Отже,справа знову зрушила з місця.

І от стало відомо, що Європейський суд ухвалив ще 4 рішення на користь ліквідаторів аварії на ЧАЕСУ них чітко вказано стягнути з держави Україна грошові кошти, присуджені Ковельським міськрайонним судом, як надбавки до пенсії, а також відшкодувати по 1 000 євро, як компенсацію моральної шкоди.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling