Байден спробує відновити військові зв’язки з Китаєм

Президент США Джо Байден під час особистої зустрічі із головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном прагнутиме відновити військові зв’язки з Китаєм. Про це за кілька днів до зустрічі двох високопосадовців заявив радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що Байден вперше за рік особисто зустрінеться з очільником Китаю Сі Цзіньпіном у середу під час саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Це буде лише друга особиста зустріч двох лідерів з моменту вступу Байдена на посаду в січні 2021 року.

“Президент сповнений рішучості домогтися відновлення військових зв’язків, тому що він вважає, що це в інтересах національної безпеки США. Нам потрібні ці зв’язки, щоб не було помилок, прорахунків чи недомовок”, — сказав Салліван в неділю в інтерв’ю телеканалу CBS.

Салліван сказав, що відновлені військові зв’язки можуть відбутися на кожному рівні від вищого керівництва до тактичного оперативного рівня, а також “на воді та в повітрі в Індійсько-Тихоокеанському регіоні”.

Він відзначив, що Байден намагатиметься просунути ідею щодо військових зв’язків під час зустрічі з Сі, але відмовився надати додаткові подробиці.

“Китайці фактично розірвали ці зв’язки. Президент Байден хотів би відновити це. Це головне питання порядку денного”, — сказав Салліван.

Очікується, що зустріч Байдена та Сі зачепить глобальні питання від війни Ізраїлю та ХАМАС до вторгнення Росії в Україну, зв’язків Північної Кореї з Росією, питання Тайваню, Індійсько-Тихоокеанського регіону, прав людини, виробництва фентанілу, штучного інтелекту, а також торговельно-економічних відносин.