Не знаю як, але все не так

Останні декілька тижнів в Україні розгорнута масштабна антиурядова інформаційна кампанія. Максимально використовуються всі можливі майданчики, починаючи від безкінечного потоку бруду у ЗМІ, і закінчуючи виступами у Раді з посиланням на відстороненого від обов’язків чиновника та намаганнями підбурити народ до виходу на акції протесту.

Найбільш неприємним у цій ситуації є те, що за спробами дискредитації Кабінету Міністрів України, в першу чергу, стоять політичні сили, люди, які позиціонують себе патріотами і представники яких до недавнього часу були у тому самому Уряді.

Про те, що в Україні діє презумпція невинуватості, ці люди якось трохи підзабули. Звинувачення ображеного на КабМін відстороненого екс-чиновника Гордієнка розглядаються лише як істина в першій інстанції, не допускаючи жодних сумнівів в об’єктивності та правдивості його висловів.

В той час, як особисто прем’єр звернувся до ГПУ з проханням перевірити інформацію Гордієнка та пообіцяв, що урядовці нададуть представникам прокуратури усі необхідні пояснення. Тож намагання окремих персонажів не дочекавшись на результати перевірки ГПУ дискредитувати урядовців яскраво демонструє, що вони переслідують далеко не державні, а власні корисні інтереси.

Виникає питання: які саме? Тут все також лежить на поверхні: закликають людей виходити на антиурядові пікети представники «Свободи». Залишимо навіть за рамками той факт, що такі намагання закінчуються повним провалом: в Кіровограді замість очікуваних ста осіб вийшло близько 10 учасників, в Рівному «акція протесту» взагалі поставила в глухий кут журналістів – на пікет не вийшов ЖОДНИЙ учасник. Можливо, такі «багатотисячні акції народного гніву» проходили і в інших містах, проте, як в анекдоті про ховраха, їх ніхто не бачив.

Так чого ж не так «Свободі», яка в минулому складі Уряду мала своїх двох міністрів – Мінагрополітики очолював Ігор Швайка, а Мінекономіки – Андрій Мохник? Можливо, в тому-то й річ?! Нарікань на корумпованість чільників цих міністерств було забагато – це правда. І можна допустити, що готовність влади вкрай жорстко боротися с корупцією і поточною, і карати тих, хто дозволяв собі реалізовувати протизаконні схеми в минулому, змусила певних осіб замислитися над своїм майбутнім.

Особливо після спецоперації з затримання екс-голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його першого заступника. А складається таке враження, що саме цей випадок став каталізатором для посилення антиурядової інформаційної кампанії. І тут згадується фраза: кращий захист – це напад. Бо саме так виглядають недолугі намагання псевдо патріотів розхитати і без того складну ситуацію в Україні.

Висновків два. По-перше, є абсолютна впевненість, що питання боротьби з корупцією стали справою честі і для Президента, і для Уряду, тож кожен хабарник та нечистий на руку чиновник понесе покарання. А по-друге, дуже приємно за українців, які не піддалися на провокації і не стали маріонетками в руках людей, які у такий спосіб, очевидно, намагаються уникнути відповідальності.