Сепаратистичний уїк-енд

Найбільш небезпечною тварина буває, коли її поранено, коли вона відчуває, як життя покидає її, коли в неї агнонія.

Неділя та понеділок для харківських сепаратистів та їхньої групи підтримки з числа „політичних гастролерів” дуже нагадують таку саму ситуацію, таку саму агонію.

Останні кілька тижнів вже традиційні проросійські акції в першій столиці перестали бути достатньо масовими та цікавими навіть мешканцям з проросійськими поглядами, харків`яни до них вже майже звикли і реагували мляво. Ситуація в місті почала потроху налагоджуватися, Харків починав жити новим, мирним життям.

Ще кілька тижнів таких „масових” мітингів і питання федералізації України, якихось там Харківських народних республік взагалі б не стояло. Але така ситуація вкрай невигідна „режисерам”, яким дуже хочеться провести зовсім інший сценарій, так скажімо, кримський. В результаті маємо дуже неспокійні, м`яко кажучі, неділю та понеділок.

Неділя. На харківському майдані Свободи спочатку зібралося кілька сотень проросійські налаштованих громадян. Трохи пізніше почали „підтягуватися” основні сили – молоді люди міцної статури, достатньо агресивні.

Опівдні, також вже за традицією, свої акції проводив і харківський Євромайдан, який і прийняв на себе першу хвилю агресії. Коли євромайданівці вже майже скінчили свої акції, на невеличку їхню групу накинулися проросійські мітингувальники. В людей полетіли вибухові пакети, петарди, їх почали бити та принижувати, як тільки можливо: хтось плював, інші змушували окривавлених людей проходити майже на колінах, так званим, коридором сорому…

Але й на цьому мітингуючі не зупинилися – наступною їхньою ціллю стала облдержадміністрація. Ще в середині дня надходила інформація про можливий штурм ОДА, адже російським телеканалам потрібно було забезпечити відповідну „картинку”. На початку десятої години вечора розпочався сам штурм. Він тривав недовго і агресивно налаштовані молоді люди в масках, з палицями потрапили до будівлі і, звичайно ж, підняли російський прапор.

Згодом адміністрацію було звільнено, прапор України повернуто на законне місце, проте, в фойє на першому поверсі залишалися люди похилого віку, жінки. Перед будівлею знаходилося кілька сотень проросійських мітингувальників, а на Майдані Свободи з самого ранку почали збиратися прибічники цілістності України з національною символікою.

Протягом понеділка сепаратисти двічі нападали на харків`ян з українськими прапорами. В масках, з палицями, а дехто і з травматичною зброєю мітингувальники били своїх беззбройних опонентів. В цій ситуації незавжди можна зрозуміти дії окремих міліціонерів, але, напевне, оцінку їм мають дати відповідні фахівці.

Так чи інакше, але цього було також замало для проросійських мітингувальників і вони знову пішли штурмувати ОДА. Напад супроводжувався спробою підпалу будівлі – сепаратисти підпалили автомобільні покришки, які попередньо натаскали до адмінстрації, вогонь перекинувся на ОДА. Якийсь час мітингувальники навіть не давали можливості пожежним дістатися до будівлі, потім пожежу вдалося загасити, хоча, треба відзначити, декілька кабінетів вигоріли вщент. Найбільше „дісталося” канцелярії, де зберігалася велика кількість документації…

На ранок спецпідрозділи МВС провели антитерористичну операцію і звільнили будівлю та затримали більше 60 проросійських активістів, які захоплювали ОДА. Тепер потрібен час, аби проводити слідчі дії, встановлювати особи та багато іншого. Хочеться вірити, що ці справи отримають логічне завершення.

Тим більше, що лише попередні підрахунки збитків, завданних будівлі, становлять близько 10 млн. грн. А ті, хто бачив адміністрацію зсередини після перебування там сепаратистів, розуміють, що остаточний кошторис ремонтних робіт може значно збільшитися.

Кошти на відновлення повноцінного функціонування будівлі доведеться шукати в обласному бюджеті Харківщини. Це кошти, які могли б піти на соціальну сферу, охорону здоров`я, ремонт доріг, але, завдяки діям проросійських мітингувальників, матимуть зовсім інше призначення.

Але є дещо, що набагато важливіше за всі матеріальні збитки – життя і здоров`я людей. Адже протягом цих двох днів травм, ушкоджень зазнало достатньо багато проукраїнських мітингуючих, на яких нападали молодики з георгієвськими стрічками, а також три правоохоронці, які були задіяні в антитерористичній операції. Хочеться лише побажати цим патріотам якнайскорішего одужання.