Коли не все у нас погано та немає зради

Нещодавно приймав участь в громадських слуханнях iнвестицiйноi програми Державного підприємства НЕК "Укренерго" – NPC Ukrenergo на 2018-й рiк. Топ-менеджери компанii залучають кошти пiд свою iнвестицiйну програму у захiдних фiнансових партнерiв (World Bank, EIB, EBRD та KfW) на 19 (!) рокiв пiд 0,9% (!!) рiчних з 5 роками (!!!) "кредитних канiкул". Тобто, знижується тарифне фiнансування на реконструкцiю та будiвництво мереж та об'єктiв, а збiльшується кредитне фiнансування. При цьому тариф на транспортування електроенергii за ініціативою «Укренерго» знижується!

Ще один приклад. Під час проведення тільки одного з тендерів, сума на виконання робіт по якому була встановлена на рівні 1млрд 700 млн грн., отримана пряма економія на 500 млн грн. Тобто, переможець (одна з іноземних компаній) запропонувала виконати замовлення за 1 млрд 200 млн грн. Погодьтеся, економія чималенька не тільки для«Укренерго», але й в масштабах України.

Отже, державна компанiя i cловом i конкретними справами доводять новий – державницький – пiдхiд до економiчного розвитку Укрaiни в своєму сегментi. А це варто того, аби громадськicть знала про такий позитивний досвiд. Не все, виявляється, в економiчному життi нашоi краiни погане, чи не так?..

… Під час останнього виїзду до побратимів на Луганщину був приємно вражений, ні, не так – спантеличний, коли побачив сонячні батареї, встановлені з інтервалом в 300-400 м вздовж центральної вулиці селища Велика Покровка. Уявіть собі: їдемо-їдемо по депресивному (чи умовно депресивному) регіону, таки собі хатинки, нехитрий сільський транспорт та напіввійськова атмосфера, що не дає розслабитися (бо ворог десь не зовсім далеко), а тут бац! – майже Європа! Сонячні батареї, що використовуються для вуличного освітлення!

Нажаль, не було часу зробити зупинку та поспілкуватися з місцевими мешканцями, але дещо все ж таки вдалося взнати. Виявляється в 12 населених пунктах Луганщини встановлено вуличне освітлення, що працює від сонячних батарей. Таку приємність варто побачити на власні очі. Стало це можливо завдяки державній програмі за підтримки Мінрегіонрозвитку та місцевої влади, до речі, кошти вкладалися відповідно 70 на 30.

Такий собі позитив на рівному місці. Але хто про це знає?! У нас навкруги куди не кинь оком (маю на увазі інформаційний простір) суцільна зрада та взагалі в країні все йде шкереберть від поганого до гіршого. Тому й вирішив розказати про маленькі кроки вперед, до світлого (в прямому сенсі цього слова) майбутнього України.

Все буде добре!