МВС ламає стереотипи пострадянської системи

Сьогодні була присутня на колегії Міністерства внутрішніх справ за участю Президента Петра Порошенка та прем’єра Арсенія Яценюка. Усі, хто слідкує за реформуванням правоохоронних органів, давно переконалися, що ці перетворення – не чергове «село майбутнього», щось аморфне та незрозуміле, а до дрібниць прописана програма дій, реальних змін крок за кроком.

Міністерству внутрішніх справ на чолі з Арсеном Аваковим, до речі, одному з небагатьох відомств, вдалося не лише для себе сформулювати, якою має бути правоохоронна система задля громадян, а не всупереч їх інтересам, але й по пунктах виписати увесь алгоритм дій. Першочергова філософія чільника МВС – слугувати та захищати, а не карати та кришувати – отримала реальне уособлення в низці проектів Законів, розроблених МВС.

На жаль, лише два з п’яти законопроектів вже прийняті в другому читання та в цілому – про Національну поліцію та про органи внутрішніх справ. Кияни вже встигли по-справжньому полюбити нових патрульних поліцейських, які лише на початку місяця приступили до роботи. Але, коли документ вступить в законну силу і патрульні отримають усі повноваження, прописані в ньому, і мешканці столиці, і її гості ще з більшим захопленням споглядатимуть за роботою цих щирих і готових служити країні молодих людей.

В той же час, перед нами – депутатами Верховної Ради – стоїть дуже важливе завдання щодо прийняття інших законопроектів з реформування МВС у другому читанні та в цілому. Міністерство зробило усе залежне від нього, тепер ми маємо виконати свою місію. Дуже сподіваюсь, що вже наступного пленарного тижня ми розглянемо ці законопроекти і дамо «зелене світло» людям, які дійсно хочуть змінювати країну на краще!

Ці закони не просто реформують саму міліцейську структуру, але й мають на меті змінити всю пострадянську міліцейську систему. Неоднозначно сприймалася інформація про ці закони у самому залі, де сидять полковники, генерали, які 20-25 років пропрацювали на цю систему, але той, хто стане поруч з нововведенням, з новими молодими поліцейськими, знайде в собі сили віддати свою мудрість  тим хлопцям і дівчатам, які вже прийшли і ще прийдуть до Національної поліції, які підставлять своє плече міністру-реформатору, Слава вам! Це буде непростий, тернистий шлях, шлях відновлення довіри громадян до поліції, шлях суспільства, яке розуміє, що без реформ неможливо змінити країну. Попереду багато роботи! Засукаймо рукави!

Слава Україні!