Добре там живеться, де гуртом сіється і жнеться

В суперечці народжується істина. Сперечатися треба, критикувати владу та пропонувати альтернативу – необхідно, проте, ця критика має бути конструктивною. В іншому випадку це вже не критика, а саботаж, власний піар ціною державних інтересів, тощо. Це до того, що величезна кількість «патріотів», починаючи від народних депутатів на парламентській трибуні, і закінчуючи пересічним українцем на кухні, критикують діяльність Уряду і, в першу чергу, його уособлення – голову КабМіну Арсенія Яценюка.

Російська агресія продовжується, манна небесна не сиплеться, економіка «чомусь» швидко не росте – дійсно тут просто-таки гріх не піддати найжорсткішій критиці Уряд. По крайній мірі, бажаючих – хоч греблю гати…

В цей час об`єкт критики, зціпивши зуби, продовжує мовчки робити свою справу. Навіть найбільші скептики та недоброзичливці Кабінету Міністрів не можуть не погодитися, що режим Януковича залишив у спадок лише абсолютно знищену економіку та купу боргів – збільшення боргів на 40 млрд. дол. США,  коштів, які «розчинилися» десь у повітрі. Замкнуте коло – необхідно віддавати борги «проФФесіонала», а як їх віддавати, коли економіки немає – питання риторичне. Це вже не кажучи про війну.

В такій ситуації необхідно знаходити креативні підходи, як непросто це б не було. Протягом наступних 4 років Україна має виплатити лише по валютним борговим зобов’язанням близько 30 млрд. доларів США.

Видатки на обслуговування боргу  в державному бюджеті поточного року складають стільки ж, скільки сукупні видатки на оборону та правоохоронну діяльність – понад 90 млрд. гривень кожен, або близько 5% ВВП кожен. Дуже хочеться ще раз «подякувати» Януковичу і Ко…

В цій вкрай складній ситуації партнери України готові йти на зустріч нашій державі. Але й власники боргових зобов'язань також мають зробили свій внесок.

Саме тому Уряд вніс у Парламент законопроекти, що дають Кабінету Міністрів право призупинити виплати  за деякими зовнішніми зобов‘язаннями державних та гарантованого державою боргів України. Мабуть, не треба пояснювати, наскільки це важливо для економіки нашої держави і добробуту кожного з нас. В КабМіні також зазначають, що надання такого права Урядові ніяк не впливає ані на стабільність банківської системи країни, ані на курс української гривні.

І сьогодні відбулося вкрай важливе голосування – 246 депутатів підтримали урядові ініціативи. Це доводить, що коаліція «Європейська Україна» дієздатна і готова брати на себе відповідальність. Український Парламент об`єднався навколо вирішення вкрай важливих для України питань, відкинувши амбіції та особисті інтереси. І питання тут не тільки в цих конкретних законопроектах, набагато важливіший той сигнал, який сьогодні Верховна Рада надіслала Путіну – українці єдині і йому не вдасться внести розбрат в українську владу.  

І нехай кожен запитає у себе не про те, що країна зробила для нього, а що він зробив для власної держави. Тільки разом ми – сила, тільки разом ми все здолаємо і переможемо.

Слава Україні!