За підготовку терактів у Києві та Львові під суд підуть агенти ГРУ РФ

Агентів ГРУ РФ загрожує довічний термін за ґратами.

Про це повідомляє Управління СБУ на Львівщині.

Щодо чотирьох учасників агентурно-бойової групи російського ГРУ, яку СБУ нейтралізувала навесні 2024 року, завершили розслідування. Зловмисникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Як встановило слідство, 9 травня фігуранти готували серію масштабних підривів у будівельних гіпермаркетах і поблизу кафе у Києві. Таке завдання агенти отримали від свого російського куратора Юрія Сизова – кадрового співробітника головного управління генштабу збройних сил РФ.

Відтак агенти приїхали до Києва, де встановлювали вибухові пристрої в трьох будівельних гіпермаркетах. Саморобну вибухівку помістили в упаковки з-під чаю – вона мала здетонувати у гіпермаркетах, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню.

Паралельно фігуранти готували ще один вибух поблизу популярного столичного кафе і планували замінувати припарковане поруч авто.

Фахівці СБУ спрацювали на випередження і задокументували підривну діяльність всієї агентурно-бойової групи разом з її російським куратором. “На гарячому” ворожих агентів затримали, коли ті встановлювали вибухові пристрої у Київському гіпермаркеті.

За якийсь час Служба Безпеки затримала ще двох учасників ворожої групи. Ними виявилися контрабандисти, які переправляли з Росії вибухівку для виконавців терактів.

Постачальники також повинні були евакуювати одного із підривників на територію Росії. Його планували довести до кордону з РФ та надати детальний інструктаж щодо його перетину.

Крім того, Юрій Сизов відповідав також за проведення диверсії, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді СБУ теж спрацювала на випередження і запобігла вибухам на одному із підприємств оборонного призначення.

Обвинувачених судитимуть відповідно до вчинених ними злочинів за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ⁠ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 3 ⁠ст. 113 (диверсія);
  • ч. 2 ⁠⁠ст. 258 (терористичний акт);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження з вибуховими речовинами та вибуховими пристроями);
  • ч. 2 ст. 332 (організація незаконного перетину державного кордону).