Welt: Шольц блокує поставки танків Україні

Український прем’єр після зустрічі з Олафом Шольцем був оптимістичним. Однак насправді канцлер підвів його щодо його головної проблеми, пише німецьке видання Welt.

Коли глава українського уряду Денис Шмигаль у неділю залишав канцелярію, він був у гарному настрої. Він сказав журналістам, що не може “розголошувати всі домовленості та всі деталі розмови” з канцлером Олафом Шольцем. «Але всі ці питання щодо танків та інших військових систем для України ми обговорювали абсолютно конструктивно». На запитання, чи налаштований він оптимістично, він відповів: «Я завжди налаштований оптимістично».

Але, як стало відомо WELT з українських урядових кіл, шанси на прорив невисокі. Канцлер Шмигаль не взяв жодних зобов’язань щодо запитуваної поставки найсучасніших основних бойових танків Leopard 2. Переговори з Шольцем з цього приводу залишалися «загальними і нечіткими», і не було «зовсім бажання» змінити негативну позицію щодо поставки танків.

Шмигаль поїхав до Берліна з конкретним проханням, додає Welt. “Ми навіть пропонували, як Німеччина може поставити Україні ці танки”, – сказав Шмигаль після зустрічі. Як підтвердили в київських урядових колах, прем’єр-міністр України Шольц запропонував, серед іншого, щоб танки Leopard 2 поставлялися безпосередньо виробником.

Про це вже 8 квітня запропонувала збройова компанія Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Згідно з пропозицією, KMW готова поставити в Україну 100 танків Leopard 2A7, включно з запчастинами та навчальними блоками для солдат, на загальну суму 1,55 млрд євро. Перші екземпляри готові до доставки через 36 місяців після підписання контракту. Останню партію мають поставити протягом 65 місяців. Поки що компанія не подала заявку на експорт до федерального уряду. На запит Welt Канцлерство оголосило, що продовжуватиме підтримувати Україну у військовому, а також політичному, фінансовому та гуманітарному планах. «Ми просимо вас з розумінням поставитися до того, що ми, як правило, не повідомляємо про конфіденційні обговорення», — сказала прес-секретар.

Довгий час Шольц взагалі відмовлявся від поставки Києву важкого озброєння. Буквально за кілька днів після початку війни німецькі збройні компанії сигналізували федеральному уряду, що вони також готові поставити Україні танки зі своїх власних запасів. Але Берлін не відповів на пропозиції. Лише після того, як Україна самостійно отримала відповідні пропозиції, Шольц виявив потребу в поясненнях. Німеччині не варто самотужки постачати важке озброєння, воно поставило б під загрозу безпеку НАТО, а українські солдати все одно не вміли ним користуватися, тож поспішно висунутий аргумент став у нагоді.

Уряд США, який, як і багато інших західних країн, уже на той час постачав Києву важку техніку, тріщав по швах. 26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін провів українську конференцію в Рамштайні, Німеччина. Там канцлеру довелося змусити міністра оборони Ламбрехта оголосити те, що він виключив 72 години тому: поставку 30 зенітних танків Gepard. Відтоді Німеччина постачає важке озброєння, за винятком інших танків.

У квітні Україна отримала пропозиції від збройової групи Rheinmetall про закупівлю 100 бойових машин піхоти Marder і 88 основних бойових танків Leopard 1, включаючи навчальні та боєприпаси, на загальну суму 268 мільйонів євро. За словами виробника, збережений пристрій буде «швидко доступним». Відповідні заявки на експорт були подані негайно, але канцлер не відреагував протягом останніх п’яти місяців.

Натомість у квітні він придумав обмін: країни Східної Європи мають доставити Україні старі радянські танки, а Берлін замінить їх на сучасну німецьку техніку. Наприкінці серпня було досягнуто домовленості зі Словаччиною про заміну 30 радянських бойових машин піхоти, які Братислава постачає Україні, на 15 танків Leopard 2. Під час візиту до Праги минулого тижня Шольц оголосив про впровадження другої такої процедури з Чехією.

«Ми ніколи не будемо діяти самі, але завжди орієнтуємося на те, що роблять наші союзники», — сказав Шольц наприкінці серпня. Зрозумілою мовою: поки США не постачатимуть танки безпосередньо в Україну, Німеччина теж не буде. Але Шольц використовує цей аргумент, щоб відкинути як поставку бронетранспортерів, так і бойових танків. При цьому Німеччина вперше з середини серпня постачає броньовані та озброєні бронетранспортери М113 американського виробництва. Модель, дуже схожа на БМП «Мардер». В Україні не розуміють, чому експортна заявка на 100 танків Marder досі ігнорується. «Ми дивуємося, чому не погоджується їх експорт. Ми завжди просимо федеральний уряд нарешті виконати це».

У четвер США запрошують на українську конференцію на базі США в Рамштайні. Як стало відомо WELT з американських і українських урядових кіл, цього разу прориву щодо танків очікувати не доводиться.