Уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік

Уряд затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік, це вже 3-й бюджет під час повномасштабної війни.

Про це повідомив прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль.

“Пріоритет цього бюджету дуже чіткий — це оборона та безпека нашої країни. Всі внутрішні ресурси знову будемо направляти на ці цілі”, – зазначив він.

Доходи очікуються на рівні 2 трлн грн. Видатки бюджету плануються на рівні 3,6 трлн грн.

“Видатки на оборону зростуть щонайменше до 2,22 трлн грн. Буде більше грошей на українську зброю, техніку, дрони”, – додав прем‘єр.

Другий пріоритет за словами Шмигаля – це фінансування захищених статей бюджету. 

“Понад 400 млрд грн виділяємо на соціальний захист. Пенсії будуть проіндексовані, а субсидії будуть виплачуватися всім, хто цього потребує. 211 млрд грн буде направлено на охорону здоровʼя та майже 170 млрд грн на освіту”, – повідомив він.

Третім пріоритетом бюджету прем‘єр видилів підтримку регіонів та бізнесу.

“Продовжимо допомагати місцевим бюджетам за рахунок дотацій та субвенцій. Передбачені кошти на програми пільгового кредитування та гранти для підприємців. Також буде продовжена програма гуманітарного розмінування та програма єОселя”, – наголосив Шмигаль. 

Новацією цього бюджету, за словами очільника уряду, стане реалізація нової моделі управління публічними інвестиційними проєктами.

“Це зробить капітальні видатки більш прозорими та ефективними. Зокрема, пріоритетом буде відновлення, енергетичні проєкти та реалізація нової ветеранської політики”, – підсумував Шмигаль.