У США вперше стратили трансгендера

У США страчено жінку-трансгендера, визнану винною у вбивстві. Влада зафіксувала смерть 49-річної Ембер Маклоклін пізно ввечері у вівторок, 3 січня, після впорскування їй ін’єкції з отрутою в одній із в’язниць штату Міссурі. Маклоклін стала першим трансгендером, страченим у США, і першою людиною, щодо якої в США було виконано смертний вирок у 2023 році.

Ембер Маклоклін була визнана винною у вбивстві подруги у 2003 році в Сент-Луїсі. Суд вважав доведеним той факт, що Маклоклін ще під час перебування чоловіком зґвалтувала і зарізала колишню партнерку Беверлі Гюнтер. Присяжні визнали Маклоклін винною у вбивстві, але так і не змогли домовитися про міру покарання для неї. Тоді в справу втрутився суддя і засудив обвинувачену до страти.

Справа Маклоклін викликала широкий резонанс у США. Адвокати наполягали на заміні страти довічним тюремним ув’язненням, посилаючись на те, що смертний вирок був винесений одним-єдиним суддею і не відображав думки громадськості в особі присяжних.

У листі губернатору Міссурі вони також вказували на важке дитинство Маклоклін (приймальний батько бив її кийком і катував електрошокером) та психічні розлади. Проти страти Маклоклін виступили також два конгресмени та багато впливових людей у США.