У Раді пропонують штрафувати чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон, при поверненні в Україну

У Верховній Раді пропонують штрафувати чоловіків призовного віку, які виїхали з України після 24 лютого 2022 року і хочуть повернутися назад.

Відповідний законопроєкт № 8029 було зареєстровано в парламенті.

Якщо депутати ухвалять закон, то чоловіки, які перебувають за кордоном, повинні будуть заплатити 25 890 гривень за кожен місяць перебування, щоб повернутися в Україну. Це стосується військовозобов’язаних, які залишили країну після 24 лютого 2022 року.

Норма статті передбачає добровільну сплату такої суми, але водночас проєктом передбачається право на в’їзд в Україну за умов, зазначених у цьому проєкті, тобто за умови сплати внесків. Це означає, що в’їзд в Україну чоловікам, які виїхали без дотримання цих вимог, можливий тільки в разі сплати внеску.

Йдеться про громадян, які не зможуть підтвердити наявність підстав для відстрочки від військової служби під час мобілізації.

26 вересня речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко заявив, що військовозобов’язані громадяни України, які незаконно перетнули кордон під час воєнного стану, будуть притягнуті до відповідальності, коли повертатимуться.