Економіка

        Трамп ставить європейські виноробні компанії на коліна ще до введення тарифів

        Виноградники Cave Héraclès, найбільшого у Франції кооперативу з виробництва органічних вин / Фото Bloomberg
        Виноградники Cave Héraclès, найбільшого у Франції кооперативу з виробництва органічних вин / Фото Bloomberg

        Коли президент Дональд Трамп оголосив про введення 200-відсоткових тарифів на європейське вино, виробники вже боролися зі стрімким падінням споживання, настільки сильним, що у Франції фермерам почали платити за викорчовування лоз, пише Bloomberg.

        У Cave Héraclès, найбільшому в країні кооперативі органічного виноробства, понад 200 резервуарів із нержавіючої сталі заввишки з шестиповерховий будинок усе ще заповнені торішньою продукцією, а навколишні лози в регіоні Occitanie вже починають розпускатися – як і в усій решті Європи.

        Тим часом європейські виноробні компанії, які поспішають відправити пляшки до США до введення тарифів, кажуть, що замовлення від їхніх основних клієнтів за кордоном вичерпуються, а це означає, що більша кількість цьогорічних Мерло і Шардоне може опинитися в підвалах. Можливо, частину вина навіть доведеться переганяти в дезінфікуючий засіб для рук.

        Реклама
        Реклама

        «Наближається наступний урожай, а наші чани все ще повні, – каже Жан Філіп Жюльєн, президент кооперативу з 80 000 виноробів на півдні Франції та фермер у четвертому поколінні з виноградниками площею 45 гектарів у районі Кодоньян. За його словами, спорожнення чанів мало розпочатися не пізніше липня, але «тепер, коли у покупців достатньо вина, вони просять нас почекати».

        Каральний тариф, про введення якого Трамп оголосив цього місяця, заводить хвору галузь у глухий кут ще до того, як буде ухвалено будь-яке рішення. Виробники перебувають у розгубленості, не знаючи, наскільки серйозними виявляться тарифи, наскільки зростуть їхні витрати і наскільки великі знижки їм доведеться пропонувати. Якщо в резервуарах не знайдеться місця для бродіння нового вина, їм доведеться нести великі витрати на транспортування і зберігання старого вина в іншому місці.

        Американські покупці, з іншого боку, не хочуть ризикувати, оскільки мита можуть бути введені вже наступної середи. За словами Ігнасіо Санчеса Рекарте, генерального секретаря Європейського комітету виноробних компаній, відомого як CEEV, припинення постачань до США вже коштує виноробним компаніям приблизно 100 мільйонів євро на тиждень.

        «Це вже відбувається», – сказав Ламберто Фрескобальді, президент італійської асоціації Unione Italiana Vini. «Імпортери зі США заявили, що зупиняють судна і не завантажують контейнери, тому що якщо вино або спиртні напої прибудуть до США після 2 квітня, вони повинні будуть платити 200% податків».

        Торгові негаразди відбуваються на тлі глобального надлишку вина, незважаючи на те, що 2024 року виробництво скоротиться до 60-річного мінімуму, а попит падатиме ще швидше. Молоді споживачі п’ють менше алкогольних напоїв, а коли п’ють, багато хто віддає перевагу іншим сортам, навіть у Франції. У жовтні країна домоглася виділення 120 мільйонів євро з коштів Європейського союзу на компенсацію фермерам за знищення виноградників.

        У п’ятницю Європейська комісія запропонувала цілеспрямовані заходи, щоб забезпечити конкурентоспроможність продажів вина з блоку, включно з фінансовою допомогою, маркетинговими акціями і навіть допомогою в розвитку винного туризму, що дасть змогу диверсифікувати доходи. Але може минути деякий час, перш ніж все це буде затверджено, не кажучи вже про реалізацію.


        Реклама
        Реклама

        ТОП-новини

        Останні новини

        усі новини
        Exit mobile version