TIFF 2024: Протести тривають, незважаючи на скасування показу фільму “Росіяни на війні”

Українські канадці протестували в п’ятницю на Міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) навіть після того, як його організатори скасували показ документального фільму про російських солдатів в Україні, який було розкритиковано як пропагандистський.

Раніше цього тижня «Росіяни на війні» зібрали десятки протестувальників біля кінотеатру в Торонто, які вимагали від TIFF зняти фільм із фестивалю.

Організатори TIFF спочатку відкинули їхні вимоги, але в четвер фестиваль заявив, що був «змушений призупинити» заплановані покази на вихідні після того, як дізнався про загрози для роботи фестивалю та громадської безпеки.

«Це безпрецедентний крок для TIFF», – йдеться в заяві організаторів. «Ми підтримуємо громадянську дискусію про фільми і через фільми, включно з відмінностями в думках, і повністю підтримуємо мирні зібрання».

Анастасія Трофімова, російсько-канадська режисерка і кінематографістка, створила фільм «Росіяни на війні» на основі матеріалів, які вона знімала протягом семи місяців, перебуваючи у складі російських військ поблизу лінії фронту в Україні.

«Я розумію, що емоції високі, але приходьте подивитися фільм», – сказала вона в інтерв’ю Reuters, відповідаючи на запитання про свою реакцію на протести.

«Я приїхала сюди не для того, щоб брати участь у війні… Я бачила достатньо воєн».

Трофімова відкинула звинувачення українських критиків у тому, що її документальний фільм є пропагандою. Навпаки, за її словами, він був знятий без дозволу російського уряду, що ставить її під загрозу кримінального переслідування в Росії.

Документальний фільм являє собою грубий і в’язкий погляд на конфлікт з нефільтрованої точки зору солдатів, які воюють на фронті. Вони прямо говорять у камеру про страх, смерть і надію, коли навколо них вирує війна.

Раніше цього тижня генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко заявив, що документальний фільм є спробою відбілити воєнні злочини, скоєні російськими військовими з моменту вторгнення в Україну 2022 року.

Заступник прем’єр-міністра Канади Христя Фріланд, яка має українське походження, також засудила фільм і його включення до програми TIFF.

Трофімова заявила, що з боку влади «неправильно» і «безвідповідально» коментувати фільм, не подивившись його.