The Daily Beast: Путін встановив новий дедлайн для великої перемоги в Україні

Згідно зі звітом високопоставленого українського чиновника, який працює в Головному оперативному управлінні Генерального штабу Збройних сил України, російські війська знову працюють над перегрупуванням і наступом на Донецьку область на сході України, пише The Daily Beast.

Повідомляється, що президент Росії Володимир Путін наказав російським військам вийти на адміністративні кордони Донецької області до 15 вересня. Росія намагатиметься перекинути свій третій армійський корпус для управління донецьким переміщенням, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Олексій Громов.

«Ми розглядаємо питання про те, що безпосередньо за участю цього підрозділу буде зроблена спроба вести наступальні дії на донецькому напрямку», – сказав Громов. «Противник продовжує утримувати окуповані райони Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також намагається створити сприятливі умови для відновлення наступу».

Але новий армійський корпус, який Росія хоче направити в Донецьк, щоб здолати українські сили, не обов’язково є найбільш вражаючою силою. За словами високопоставленого чиновника з питань оборони США, в останні дні Росія намагалася посилити нову групу бойовиків, скасувавши вікове обмеження для новобранців і навіть вербуючи в’язнів, щоб вони могли збільшити свою кількість.

«Росія вже почала намагатися розширити зусилля з вербування, щоб укомплектувати принаймні один добровольчий батальйон на федеральний округ і створити новий третій армійський корпус. Вони зробили це частково шляхом скасування верхньої вікової межі для новобранців, а також шляхом вербування ув’язнених», – сказав високопоставлений чиновник оборони США під час брифінгу з журналістами в понеділок. «Багато з цих нових новобранців вважалися старшими, непридатними та погано навченими. Отже, усе це говорить нам про те, що будь-який додатковий особовий склад, який Росія зможе зібрати до кінця року, насправді може не збільшити загальну… бойову міць Росії».

Збройні сили Путіна хитаються з початку війни. Деякі війська вдалися до диверсій, зіпсовуючи свою техніки. крім того, Росія у війні не досягла великих цілей. За словами голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Кириленка, Москва мала на меті взяти Донецьк до червня, але не досягла цього. Росія також не змогла взяти Київ, столицю, і не займала багато територій з середини літа.

Після кількох місяців проблем Путін спробував відкинути думку про те, що Росія докладала всіх зусиль для просування вперед, але зазнала невдачі. У липні він попередив, що «за великим рахунком ми ще нічого серйозного не почали».

Але цілі Росії додати 137 000 додаткових військ до своїх збройних сил теж навряд чи допоможуть московському військовому плану, сказав високопоставлений чиновник оборони США.

«Ця спроба навряд чи увінчається успіхом», — сказав чиновник.

Новина про спроби Росії перегрупуватися з’явилася після того, як високопоставлений російський військовий оголосив, що російські сили досягають точки уповільнення у війні. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу минулого тижня заявив, що російські війська останніми тижнями сповільнюють свої військові зусилля.

І останніми днями російські війська зазнають нових невдач. За даними Пентагону, поки українські війська працюють над тим, щоб розпочати контрнаступ на півдні України, щоб повернути Херсон, місто, яке Росія захопила на початку війни цього року, російські підрозділи сповільнюються.

«Українські військові операції… зробили деякий рух вперед, і в деяких випадках… у Херсонській області», — сказав прес-секретар Пентагону Пет Райдер під час брифінгу цього тижня. «Нам відомо, що в деяких випадках російські підрозділи відступають».