78% українців мають рідних чи друзів, які поранені або загинули під час повномасштабної війни

78% українців втратили близьких родичів або друзів через російську агресію. Серед них, в середньому кожен називав 7 імен, які постраждали або загинули.

Про це інформує Київський міжнародний інститут соціології.

Відповідно опитуванню у 64% українців є хоча б один близький родич або друг, який отримав поранення – в середньому 5 постраждалих, а у 63% українців є хоча б один близький родич або друг, який помер – у середньому 3 загиблих близьких.

У всіх регіонах України більшість людей втратили близьких родичів або друзів через російську агресію. Показник варіюється від 70% на Сході до 80% на Заході.

“Війна Росії проти України сформувала трагічний колективний досвід для абсолютної більшості українців. У всіх куточках України більшість населення мають родичів або друзів, які були поранені чи загинули через російське вторгнення. І жителі Заходу, і жителі Сходу переживають однакові жахливі втрати, спричинені Росією. Можемо говорити про біль українців за втратами й шалений гнів на ворогів”, – зазначають в інституті.

Соціологи наголошують, що війна ускладнює проведення соціологічних опитувань через переміщення населення і проблеми зі зв’язком. Однак, опитування залишаються актуальними й достатньо репрезентативними.