NYT: Росія використовує низькотехнологічні компоненти у своїй високотехнологічній зброї

Слідчі, які досліджували електроніку в новітніх російських крилатих ракетах і ударних вертольотах, були здивовані, виявивши технологію десятилітньої давності.

Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Поки російські війська обстрілюють військові та цивільні цілі в Україні з високоточної зброї, офіцери Служби безпеки України, які співпрацюють із приватними аналітиками, зібрали частини розбитих ракет, щоб розгадати таємниці свого ворога.

Зброя є найкращою в російському арсеналі. Але вона містила досить низькотехнологічні компоненти, за словами аналітиків, які їх досліджували, зокрема унікальну, але базову супутникову навігаційну систему, яка також була виявлена в іншому військовому спорядженні.

Ці висновки детально описані в новому звіті, опублікованому Conflict Armament Research, незалежною британською групою, яка ідентифікує та відстежує зброю та боєприпаси, які використовувалися у війнах по всьому світу. Дослідницька група перевірила російську техніку в липні по запрошенню українського уряду.

Дослідники також виявили, що зброя, яку Росія використовує в Україні, часто базується на західних інноваціях, незважаючи на санкції, введені ще у 2014 році.

“Ми побачили, що Росія повторно використовує одні й ті самі електронні компоненти в різних видах зброї, включно з їхніми новітніми крилатими ракетами та ударними гелікоптерами, і ми не очікували цього побачити”, — сказав Демієн Сплітерс, дослідник групи, яка брала участь у доповіді. “Російська керована зброя повна неросійських технологій і компонентів, і більшість комп’ютерних мікросхем, які ми задокументували, були виготовлені західними країнами після 2014 року”.

Як Росія отримала ці деталі, не зрозуміло, пише видання.

Дослідники вивчили залишки трьох типів російських крилатих ракет, включаючи найновішу і найбільш досконалу модель Х-101, а також новітню керовану ракету Торнадо-С. Усі вони містили ідентичні компоненти з маркуванням SN-99, які виявилися приймачами супутникової навігації, необхідними для польоту ракет.

За словами Сплітерса, використання Росією тих самих компонентів показує вузькі місця в її ланцюжку поставок. Він зазначив, що обмеження поставок компонентів SN-99 уповільнить здатність Москви поповнювати свої запаси керованої зброї, що зменшуються.