СБУ спіймала фахівця з організації “рубльової зони” на Херсонщині

Служба безпеки викрила ще одного «високопоставленого» пособника ворога в результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні.

Зловмисником виявився керівник колишньої філії підконтрольного рф «международного расчетного банка», який відкривав свої «відділення» в окупованих районах півдня України.

“Саме через цю російську «фінустанову» гауляйтер захопленої частини Херсонщини Володимир Сальдо намагався облаштувати в регіоні понад 200 банківських «представництв» країни-агресора.

Таким чином рашисти планували здійснити примусове введення «рубльової зони» на окупованій території регіону і забезпечити додаткові надходження до бюджету рф.

Більша частина з отриманих грошей мала йти на фінансування агресивної війни проти України”, – йдеться у повідомленні СБУ.

Для реалізації проєкту агресор планував використати «досвід» створення розгалуженої мережі російського «расчетного банка» у захоплених районах Донецької та Луганської областей.

Встановлено, що під час окупації Херсону таке завдання в українському місті виконував колишній працівник місцевого банку.

На початку повномасштабного вторгнення він підтримав загарбників і добровільно погодився очолити одне з відділень російської фінустанови.

Своє «робоче місце» облаштував в будівлі тимчасово захопленого українського державного банку.

Перебуваючи на «посаді», ворожий поплічник змушував місцевих підприємців переходити на комерційні розрахунки у російських рублях і відраховувати частину прибутків на користь окупаційної адміністрації.

Після звільнення Херсону зловмисник спробував «залягти на дно» в одній із міських лікарень.

Однак співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

За даними ЗМІ, які посилаються на правоохоронні органи, йдеться про Козіка Антона Аркадійовича. На платформі LinkedIn посада Козіка вказана як заступник директора ПАТ “Сбербанк”.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.

Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права на заставу.