Речниця МЗС РФ заявила, що її країна не потерпить навіть часткового вступу України до НАТО

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що РФ не потерпить вступу України до НАТО, навіть якщо це буде “часткова” участь в Альянсі.

Про це заявила Захарова, яку цитує російське агентство ТАСС і “Європейська правда”

Захарова коментувала слова ексгенсека НАТО Андерса Фога Расмуссена, який запропонував ідею “часткового членства” України у НАТО.

“Ми постійно роз’яснюємо нашу позицію з приводу вступу України до НАТО… По частинах або без якихось частин, у якому завгодно вигляді, вступ України до Атлантичного блоку для Росії неприйнятний”, – сказала Захарова.

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен висунув пропозицію щодо вступу України до Альянсу, але щоб стаття 5 Вашингтонського договору не поширювалась на окуповані Росією території.

Расмуссен, який був генеральним секретарем НАТО у 2009-2014 роках, наполягає на тому, що план “часткового членства” України не символізуватиме заморожування конфлікту, а натомість означатиме рішучість попередити Росію, що вона не може перешкодити вступу України до блоку.

“Настав час зробити наступний крок і запросити Україну до вступу в НАТО. Нам потрібна нова архітектура європейської безпеки, в якій Україна буде в самому серці НАТО”, – наголошує він.

На думку ексгенсека НАТО, якщо Україні сказати, що її не можна запросити до членства в Альянсі, поки триває повномасштабна війна з боку Росії, Путіну дадуть “виправдання для нескінченного продовження війни”.