Ми стоїмо з народом України. Ми будемо стояти з вами так довго, як це буде потрібно, – Байден

Президент США Джо Байден виступив у Конгресі перед представниками обох палат із традиційною щорічною промовою «Про стан держави» (State of the Union). Він говорив здебільшого про внутрішню політику Сполучених Штатів, але частину свого звернення приділив російсько-українській війні.

Про це йшлося у трансляції промови.

Байден заявив, що російське повномасштабне вторгнення в Україну було «тестом для Америки, для всього світу».

«Чи ми будемо відстоювати найбільш основні принципи? Чи ми будемо відстоювати суверенітет, чи ми будемо відстоювати право людей жити вільними від тиранії? Чи ми будемо відстоювати захист демократії? Через один рік ми знаємо відповідь: так, ми будемо!» — сказав президент США.

Він додав: «І так, ми це зробили! Ми це зробили!».

Сполучені Штати, за словами Байдена, були попереду, об’єднали НАТО і збудували глобальну коаліцію.

«Ми вистояли проти агресії путіна. Ми стоїмо з народом України. Ми будемо стояти з вами (українцями) так довго, як це буде потрібно», — наголосив американський президент.

В іншому у своїй промові Байден зосередився на внутрішніх темах США, зокрема на останніх економічних успіхах його команди, на темі охороні здоров’я та соціальних витрат.

А говорячи про зовнішню політику, окрім України, Байден згадав Китай: заявив, що готовий співпрацювати з КНР у сферах, «де можна отримати вигоду для світу», але попередив про рішучість США в разі нових загроз.

«Якщо Китай загрожуватиме нашому суверенітету, ми будемо діяти, щоб захистити нашу країну. І ми це зробили», — підкреслив президент США.

Промова відбулася о 21:00 за місцевим часом 7 лютого (4:00 за Києвом 8 лютого). На виступ Байдена до Конгресу запросили посла України у США Оксану Маркарову. Білий дім зазначав, що поява Маркарової свідчить про «постійну підтримку США України майже через рік після неспровокованого нападу росії».