Перший день роботи нового Конгресу може початися зі скандалу

118-е скликання Конгресу США приступить до роботи у вівторок, і основну увагу буде зосереджено на тому, чи отримає конгресмен від Каліфорнії Кевін Маккарті достатньо голосів однопартійців-республіканців, щоб стати спікером Палати представників, передає Голос Америки.

57-річний Маккарті, який уже багато років хоче очолити палату з 435 законодавців, перебуває у спокусливій близькості від перемоги на виборах спікера, але поки що не може бути до кінця впевнений, що йому вдасться заручитися більшістю у 218 голосів.

За підсумками листопадових виборів республіканці отримали 222 місця в палаті, тоді як демократи лише 213. Таким чином, республіканці отримають контроль над палатою та крісло спікера, яке займала демократ Ненсі Пелосі.

Щодо Сенату, то у попередньому скликанні у демократів і республіканців було по 50 місць, але за підсумками останніх виборів демократи отримали невелику перевагу і тепер матимуть більшість у 51 голос.

Маккарті отримав 188 голосів на зборах республіканської фракції у листопаді і потім отримав додаткову підтримку у своїх спробах набрати більшість у 218 голосів для обрання спікером.

Проте група вкрай правих республіканських конгресменів, п’ять чи трохи більше людей, виступає проти обрання Маккарті спікером, вважаючи, що він недостатньо відданий справі консерваторів.

Вони пообіцяли голосувати проти Маккарті, через що він може не отримати необхідної більшості, оскільки всі демократи майже напевно проголосують за нового лідера партії Хакіма Джефріса, який представляє штат Нью-Йорк.

За останні кілька тижнів Маккарті не раз розмовляв із групою республіканців, які виступають проти нього, щоб заручитися їхньою підтримкою.

Він запропонував їм кілька змін у порядку роботи Палати представників та призначень до комітетів, де розглядаються ключові законопроекти.

Але менш ніж за добу до полудня вівторка, коли відкриється сесія Конгресу, заявка Маккарті на пост спікера висить на волосині, хоча ніхто інший не отримав значної підтримки як альтернативу.

За останні сто років не було випадку, щоб спікер Палати представників не обирався з першого голосування, але такий прецедент може статися сьогодні.

Вибори спікера Палати представників відбуваються ще до того, як члени палати приводяться до присяги на дворічний термін. Законодавці називатимуть ім’я свого кандидата на посаду спікера.

Якщо Маккарті не отримає необхідних 218 голосів (або менше, якщо деякі законодавці утримаються, що зменшить потрібну більшість), то пройде ще один або кілька раундів голосування.

Секретар Палати представників проводитиме перекличку всіх 435 членів палати, допоки Маккарті чи хтось інший не набере більшість, щоб стати спікером.