Палата представників США вшосте не обрала спікера

Лідеру Республіканської партії Кевіну Маккарті вшосте поспіль не вдалося обратися на посаду спікера Палати представників США, повідомляє Reuters. Після двох днів безуспішних виборів конгресмени вирішили відкласти голосування на опівдень 5 січня (19:00 за Києвом).

За підсумками шостого туру Маккарті набрав 201 голос із 218 необхідних. Інший представник республіканців, Байрон Дональдс, отримав 20 голосів – його кандидатуру висунули члени партії, які відмовилися підтримувати Маккарті. Суперник республіканців, демократ Хакім Джефріс, набрав 212 голосів. Раніше Маккарті заявляв, що не зніматиме свою кандидатуру і має намір брати участь у процедурі доти, доки не переможе.

Конгрес нового скликання розпочав роботу 3 січня. Після проміжних виборів, які відбулися в листопаді 2022 року, республіканці почали контролювати Палату представників, посівши в ній 222 місця з 435. Таким чином, вказує телеканал CNN, щоб кандидатура Маккарті була затверджена необхідними 218 голосами, республіканці можуть допустити “втрату” лише чотирьох голосів. Перешкодою стала позиція “невеликого, але рішучого контингенту безкомпромісних консерваторів”, зазначає CNN.

Не допоміг і заклик екс-президента США Дональда Трампа до всіх членів його Республіканської партії підтримати Маккарті, зазначає Reuters. “Республіканці, не перетворюйте великий тріумф на гігантську та ганебну поразку”, – написав Трамп у своїй соцмережі Truth Social.

За планом, новий спікер нижньої палати мав бути обраний першого дня, але зробити це не вдається вже за підсумками шести раундів голосування. Це перший за 100 років випадок, коли вибори спікера Палати представників не обмежилися одним туром: 1923 року для обрання знадобилося дев’ять турів. Раніше посаду спікера Палати представників США обіймала Ненсі Пелосі, яка представляла демократів.