ООН відкинула звинувачення Росії у діяльності біолабораторій США в Україні

Представник Організації Об’єднаних Націй з питань роззброєння та посол США в ООН відкинули звернення Росії до Ради безпеки із закликом розслідувати «військову біологічну діяльність» США в Україні.

Звинувачення, висунуте МЗС Росії 27 жовтня, є «чистою вигадкою без доказів», заявила посол США Лінда Томас-Грінфілд у Радбезі. Вона також сказала, що ані Україна, ані США не мають програм виготовлення біологічної зброї.

Заступник верховного представника ООН із роззброєння Адедеджі Ебо також заявив, що ООН «не знає» ні про ніяку програму біологічної зброї в Україні. Ебо сказав, що його попередник Ізумі Накаміцу інформував Радбез у березні і знову в травні з цього приводу, і ООН не відомо про такі програми біологічної зброї. Він також сказав, що Організація Об’єднаних Націй не має ні мандата, ні технічних можливостей для розслідування цієї заяви.

Раніше РФ направила Раді безпеки ООН проект резолюції щодо створення комісії з розслідування «діяльності біолабораторій США в Україні», а також скаргу щодо такої діяльності.