Харьков

Віктор Ющенко: Ти можеш спілкуватися російською мовою і до російської мови має бути велика шана…

26 октября 2009 17:15

Фрагмент з виступу Президента України Віктора Ющенка на зустрічі з науковою інтелігенцією у Харкові 22 жовтня 2009 року:
 
…Я пам'ятаю як мене зустрічав Харків п’ять років назад, я цей епізод ніколи не забуду: в аеропорту приходе якась громадська організація, їх там були декілька, і підіймається питання «проблем русского языка». Я можу сказати в цій аудиторії: шановні, мене завжди принижує ця тема. І скажу чому. Я не є той політик і я не є той громадянин, який скаже шо «нам надо разговаривать на русском языке». Нам треба його знати. Кому зручно – вочевидь треба спілкуватися на цій мові. Я не хочу сказати, що це тільки наше спасіння – знати російську мову. Я не хочу сказати що наше спасіння знати тільки українську мову, це друга буде помилка. Але я глибоко переконаний, якщо ти живеш в Україні, якщо ти є громадянином цієї країни – ти зобов'язаний знати українську мову.
 
Ти можеш спілкуватися російською мовою і до російської мови має бути велика шана… І думаю Україна краще відповість на питання третього тисячоліття в мовній частині, якщо ми своїх людей, своїх дітей привчимо знати українську мову, як того вимагає перший закон країни, знати російську – бо через Росію реалізується значна частина нашого інтересу, знати англійську, німецьку…
 
Питання не стоїть або-або. І мене принижує, коли так ставлять питання. Бо це треба вернутися назад в феодалізм, бути наївним, тупим і безглуздим політиком. Але треба сказати нації: у вас ніколи не буде перспективи, якщо ви загубите власну мову! Ви зобов’язані, як інтелігенція давати можливість розвитку будь-якої іншої національної мови, бо це право людини, яка приїхала до нас із Росіїі - очевидно їй сняться «курские березы», казки у яких вони виросли, традиції -  і ми повинні шанувати людину, а раз шанувати, то й шанувати й привнесену культуру, історію... Знову підкреслюю – тут нема протиріч. Але звертаюсь до вас, українці, з одним проханням – не забудьте, що у вас є українська мова!


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling