Росія заблокувала декларацію про ядерну зброю через згадку про ЗАЕС

Росія напередодні заблокувала схвалення підсумкового документа чотириденної Оглядової конференції Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Зустріч завершилася без підсумкового комюніке.

Заступник директора Департаменту з нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ Ігор Вишневецький заявив на заключному засіданні конференції, що "на жаль, консенсусу щодо цього документу немає". Він зазначив, що низка країн, включаючи Росію, були "не згодні з цілою низкою питань", які мають "відверто політичний характер".

Зокрема, Росія виступила проти частини тексту підсумкового документа, в якому висловлювалося "серйозне занепокоєння" воєнними діями навколо українських електростанцій, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, яку Росія захопила на початку війни в Україні.

У проекті розділу також зазначалася “втрата компетентними органами України контролю над такими об'єктами внаслідок цих військових дій та їх глибокий негативний вплив на безпеку”.

Підсумковий документ вимагав схвалення всіх країн на конференції.

Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, ратифікований 191 країною, зобов'язує держави, що його підписали, включаючи США, Росію, Францію, Великобританію і Китай, скорочувати свої арсенали і забороняє іншим купувати ядерну зброю. Його учасники збираються на конференцію кожні п'ять років.

Учасники останньої зустрічі – у 2015 році – також не змогли дійти згоди.

Цього року зустріч була перенесена з ковідного 2020-го.