Росія планує відключити ЗАЕС від енергосистем України

Росія розробила докладний план щодо відключення Запорізької АЕС від енергосистем України "у разі надзвичайної ситуації", розповів газеті The Guardian голова української компанії "Енергоатом" Петро Котін. За його словами, деталі плану надані працівникам станції, а ті вже поділилися їм з оператором усіх АЕС країни.

"Попередньою умовою для цього плану було серйозне пошкодження всіх ліній, які з'єднують Запорізьку АЕС із українською системою", – розповів Котін. Він припустив, що тепер російські військові намагатимуться зруйнувати зв'язок між АЕС та Україною, щоб втілити план у життя.

Електропостачання станції вже перебуває у критичному стані, оскільки пошкоджено три з чотирьох основних ліній, що з'єднують її з енергосистемою України, та дві з трьох резервних ліній, що з'єднують із звичайною електростанцією.

У разі відключення АЕС від України виникне ризик катастрофи, оскільки система охолодження реакторів залежатиме лише від резервного дизельного генератора, попередив Котін. "Не можна просто відразу перейти з однієї системи на іншу, треба вимкнути все з одного боку, а потім починаєш перемикатися з іншого боку", – пояснив він.