Техно

Яка оптимальна температура води у бойлері?

26 Липня 2022 14:54
  На правах реклами

Увійшовши вранці в душ, ви вочевидь будете радіти гарячій воді. Звісно, якщо вона у вас є і її не треба спускати поки вода не досягне потрібної температурі. Недорога альтернатива – проточний бойлер для всієї сім'ї.

Наші стандартні багатоповерхівки на верхньому технічному поверсі обладнані так званими накопичувачами гарячої води. Зазвичай вони підключаються до системи опалення, і в ідеалі вода підігрівається постійно. Це економить витрати на окрему операцію. Альтернативою є проточний водонагрівач або бойлер на 50 л, його об'єму достатньо для підігріву води на кухні та в душі для невеликої сім'ї.

У чому переваги проточного водонагрівача?

Його функція в назві: на відміну від резервуара для гарячої води, проточний водонагрівач не тримає гарячу воду постійно. Вода нагрівається, проходячи через пристрій з водопровідної труби. Проточний водонагрівач не накопичує воду в резервуарі, тому він значно менший і може бути розміщений у ванній або

на міні-кухні і його легко встановити. Крім того, він забезпечує необмежену кількість гарячої води, оскільки не залежить від бака, який швидко спорожняється, коли двоє людей приймають тривалий душ або наповнюють ванну один за одним.

Головний недолік – суттєва енергоємність.

Переваги бойлера

Вибираючи бойлер для гарячої води, зверніть особливу увагу на ємність. Якщо ви живете самі, вам знадобиться менше гарячої води, ніж сім'ї з чотирьох осіб. Якщо ємність занадто маленька, можливо, третьому члену сім’ї вранці доведеться прийняти холодний душ – тому краще вибрати ємність бойлера достатнього розміру. Чим коротший час нагрівання, тим швидше ви знову отримаєте гарячу воду після спорожнення резервуара. Захист від відкладень і мікробів, таких як легіонела, які процвітають у гарячій воді, що зберігається, також важливий. Щоб надійно вбити їх, час від часу потрібно нагрівати пристрій до температури понад 60 °C. Функція захисту від замерзання запобігає зниженню температури нижче 5 °C. Також корисний захист від перегріву: якщо система виявить несправність,

Яку температуру виставити в бойлері?

Наскільки високою потрібно встановити температуру бойлера, щоб, з одного боку, ви не витрачали даремно енергію, а з іншого – не ризикували розводити легіонеллу в теплій воді?

Про легіонеллу (бактерії, що спричиняють легіонельоз або "хворобу легіонерів") часто згадують у зв'язку з температурою води. Один із принципів говорить, що бойлер має бути налаштований на 60°C, а вода у крані має бути принаймні 50°C.

Однак також можливі рішення, які забезпечують температуру 40°C або 45°C. Однак при цьому не можна упускати щоденне нагрівання котла до 60°C протягом однієї години.

Тому ідеальна температура бойлера становить від 50 до 60 градусів. Цієї температури цілком достатньо для прийняття душу, миття рук і миття посуду.

На скільки це енергоємне? Емпіричне правило наголошує: кожен градус теплішої води споживає приблизно на 3% більше енергії.


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling