Україна має надію відновити експорт зерна вже цього тижня

У понеділок Україна заявила, що сподівається, що експорт її зерна із чорноморських портів відновиться вже цього тижня. Зокрема, першу партію українського зерна має відправити з порту Чорноморська в середу, а з інших портів України – протягом двох тижнів.

«Ми вважаємо, що в найближчу добу ми будемо готові працювати над відновленням експорту з наших портів. Йдеться про порт Чорноморська, він буде першим, потім буде Одеса, потім порт Південні», – заявив на прес-конференції у понеділок заступник міністра інфраструктури України Юрій Васюков.

Це буде перший крок щодо реалізації угоди, яка гарантує безпеку суховантажів, що йдуть з українських портів через Чорне море та Босфор. Угода була підписана за посередництва ООН та Туреччини 22 липня, окремо Україною, та окремо Росією.

Мета цієї угоди – скоротити глобальний дефіцит продовольства і не допустити голод у країнах Південно-Східної Азії та Африки, що залежать від постачання українського зерна. Морська блокада українських портів Росією розпочалася одразу після російського вторгнення. Там було заблоковано понад 20 мільйонів тонн пшениці та інші зернові.

За словами міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, відповідно до досягнутих під егідою ООН домовленостей, на експорт зерна немає жодних обмежень. Україна також зможе експортувати та імпортувати добрива.