Зеленський та МЗС України підтвердили плани підписати договір про розблокування експорту зерна

Президент України та міністерство закордонних справ країни підтвердили, що у п'ятницю у Стамбулі може бути підписаний договір за участю представників Києва, Москви, ООН та Туреччини щодо відновлення експорту українського зерна.

"Завтра на нас чекають новини з Туреччини щодо розблокування наших портів", – сказав Володимир Зеленський у своєму вечірньому відеозверненні.

З коментаря українського МЗС, втім, випливає, що сторонам ще може доведеться вести складні переговори.

"Українська делегація підтримає лише ті рішення, які гарантують безпеку південних регіонів України, сильні позиції ЗСУ у Чорному морі та безпечний експорт української сільськогосподарської продукції на світові ринки", – йдеться у заяві МЗС.

Між тим США вітають оголошення про домовленість щодо відновлення експорту зерна з українських портів, заблокованих російськими кораблями.

Проте, за словами представника Держдепу, США стежитимуть за діями Москви і "зосередяться на забезпеченні відповідальності Росії за виконання угоди".

Раніше агентство Reuters з посиланням на свої джерела опублікувало деякі подробиці плану розблокування портів. Ось вони:

  • Українські морські сили супроводжуватимуть судна із зерном через мінні поля.
  • Росія зобов'язується не нападати під час проходження судів.
  • Туреччина за підтримки ООН оглядатиме судна, що йдуть в Одесу, щоб не допустити провезення на них зброї – цього вимагає Росія.

На переговорах у Стамбулі сторони домовилися створити спільний координаційний центр, який перейматиметься контролем суден при вході та виході з портів, а також забезпечуватиме безпеку під час постачання продовольства.