FT: Україна пригрозила західним банкам позовами через зв'язок з Росією

Уряд України закликав керівництво американських та європейських банків розірвати зв'язки з компаніями, які торгують російською нафтою, звинувативши кредиторів у військових злочинах. Про це повідомила газета Financial Times.

За даними видання, радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко цього тижня написав голові американського банку JPMorgan Chase Джеймі Даймону та гендиректору британського HSBC Holdings Ноелю Куїнну, попросивши їх припинити фінансування компаній, які пов'язані з російською нафтою, та продати частки в енергоконцернах "Газпром" та "Роснефть".

У листах, які також отримали американський Citigroup і французький Crédit Agricole, Устенко звинуватив банки в "затягуванні" війни в Україні, оскільки ті надають кредити компаніям, які постачають російську нафту, і попередив, що організації не допустять участі у відновленні України.

Радник Зеленського сказав в інтерв'ю FT, що міністерство юстиції має намір подати позови до банків до Міжнародного кримінального суду після завершення війни. За його словами, українські служби безпеки збирають інформацію про про підтримку фінансовими установами російської нафтогазової промисловості.

"На мій погляд, вони (банки) вдаються до військових злочинів, тому що таким чином вони допомагають путінському режиму і підтримують цей режим", – сказав Устенко, додавши, що російські доходи від продажу нафти і газу йдуть на закупівлю озброєнь, використовуються проти України. FT зазначає, що МКС не може вести розслідування щодо урядів чи корпорацій, але здатне залучити до суду фізичні особи звідти.

JPMorgan у відповідь на запит газети повідомив, що відіграє активну роль у застосуванні західних санкцій. Citigroup та Credit Agricole повторили заяви про згортання діяльності в Росії, HSBC відмовився від коментарів.