Техно

Високі технології: особливості, користь і небезпека

26 мая 2022 17:31
  На правах рекламы

На сьогоднішній день серед технологій, що використовуються у виробництві та переробці продукції або для надання різних послуг, особливої уваги заслуговує окрема група, відома як Hi-Tech, що в перекладі означає «високі технології». Від інших інновацій Hi-Tech відрізняються тим, що володіють так званої культурогенною силою. Іншими словами, вони здатні значно впливати на соціум і його культуру, піддаючи їх певній трансформації.

Галузі Hi-Tech

Інноваційні технології сьогодні потрібні всім, навіть простим людям, які не мають відношення до тих чи інших наукових сфер. Більш того – без них вже важно знайти будь-яку інформацію, навіть саму просту: казино, де є бездепозитні бонуси за реєстрацію, прогноз погоди, курс валют, транспортні маршрути тощо. Усе це та багато іншого є в Інтернеті, без якого досить складно навіть навчатися в школі.

У цілому високі технології можна охарактеризувати як найпрогресивніші на поточний момент інновації. До них належать найбільш наукомісткі галузі, наприклад:

  • обчислювальна техніка;

  • мікроелектроніка;

  • робототехніка;

  • штучний інтелект;

  • програмування;

  • інформаційні технології;

  • нанотехнології та інші подібні галузі.

Комунікаційно-інформаційні новації, розвиваючись і вдосконалюючись, упевнено проникають у безліч областей діяльності, включаючи освітню. Комп'ютери, ноутбуки, мобільні пристрої, навіть принтери та сканери сьогодні використовуються повсюди – як для комерційних, так і особистих цілей.

Високі гуманітарні технології

Останніми роками фахівці відзначають утворення нових технологічних напрямків Hi-Tech, у тому числі в освітній сфері, яку технологічний прогрес не обійшов стороною. Як приклад можна навести Hi-Hume, або високі гуманітарні технології. Hi-Hume, як деякі інші інноваційні напрямки, ще не можуть тлумачитися однозначно, оскільки їх характер остаточно не сформований. Проте принцип таких інновацій зрозумілий: у цьому випадку слід говорити не про олюднення технологічних нововведень, а про техніку маніпулювання свідомістю людини. Безумовно, розвиток (і сама поява) таких новацій викликають багато запитань, незважаючи на очевидну користь.

Добре чи погано?

Hi-Hume − це наслідок активного впровадження і все більш широкого використання Hi-Tech. Такий стан речей закономірно вимагає принципово нових підходів до всіх процесів, пов'язаних із управлінням суспільством.

Своїм виникненням, становленням і поширенням Hi-Hume зобов'язані в першу чергу окремій категорії Hi-Tech, а саме інформаційним технологіям, таким як засоби масової комунікації та персональні комп'ютерні пристрої. Без них (принаймні, так вважають дослідники) гуманітарні інновації неможливі.

Таким чином, Hi-Tech, як і обумовлені ними Hi-Hume, – це безумовний технологічний прогрес. Як будь-який розвиток, він потенційно здатний підняти людство на більш високий, цивілізований і гідний рівень. Але чи не таять гуманітарні інновації небезпеку, якої на перший погляд не помітно?

Перш за все Hi-Hume пов'язані з інформацією: особливостями і шляхами її представлення, знаходження і обробки. Гуманітарні технології, по суті, спрямовані на «програмування» засвоєння тих чи інших даних певними користувачами потрібним способом. І якщо Hi-Tech змінюють реальність, то Hi-Hume змінюють саме сприйняття цієї реальності. І не завжди в позитивну сторону.

Саме в цьому полягає головна небезпека високих гуманітарних технологій. Але вчені уми впевнені, що її можна легко запобігти. Для цього потрібно не так вже й багато: просто направляти будь-які інновації на благо і обмірковувати наслідки їх впровадження.


Хотите первыми узнавать о главных событиях в Украине - подписывайтесь на наш Telegram-канал

ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling