Политика

ЮНИСЕФ: Миллионы людей на востоке Украины могут остаться без питьевой воды из-за обострения боевых действий

5 июля 2019 08:06

Ескалація бойових дій створює загрози для доступу до питної води та забезпечення санітарних умов для 3,2 мільйона осіб, у тому числі 500 тисяч дітей на сході України. Посилення обстрілів також створює загрози для працівників водопостачання, які ризикують життям для відновлення пошкодженої інфраструктури. Про це повідомили у прес-службі Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Протягом минулого тижня мали місце п’ять окремих інцидентів, пов’язаних з конфліктом, внаслідок яких було пошкоджені об’єкти водопостачання на лінії розмежування на сході України.

Зокрема, уранці 29 червня осколками від вибухів було пошкоджено водогони біля Горлівки уздовж каналу Сіверський Донець-Донбас, які постачають воду для понад 3 мільйонів осіб з обох сторін лінії розмежування. Того ж вечора працівники нічної зміни на насосній станції першого підйому біля Василівки в Донецькій області буди змушені ховатися у місцевому бомбосховищі, щоб зберегти життя від обстрілів.

«ЮНІСЕФ закликає припинити обстріли критично-важливих об’єктів інфраструктури та вжити заходів для захисту працівників системи водопостачання. Ці чоловіки та жінки ризикують життям, щоб сім’ї та діти мали доступ до чистої питної води, що є основоположним правом для всіх», – підкреслила Лора Білл, Заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

З початку цього року через бойові дії у зоні конфлікту тимчасово призупинялося або повністю перекривалося водопостачання для 3,2 мільйона людей загалом на 29 днів. Було зафіксовано 58 випадків пошкодження об’єктів системи водопостачання та водовідведення. З початку конфлікту загинуло дев’ять і зазнали поранень 26 працівників системи водопостачання, у тому числі троє – цього року. Всі вони загинули або постраждали, намагаючись забезпечити безперебійне водопостачання для дітей та сімей, які живуть у зоні конфлікту.

«Коли доступ до води перервано або обмежено, у дітей та їхніх сімей не залишається іншого вибору, ніж використовувати забруднену воду з природних водойм та жити в небезпечних санітарних умовах. Це особливо небезпечно під час літньої спеки, яку ми нині спостерігаємо, – зазначила Лора Білл, – минулого квітня під час декількох днів, коли призупинялося водопостачання, було зафіксовано спалах гастроентериту. Поки бойові дії не продовжаться, діти далі страждатимуть від таких проблем».

У перші п’ять місяців 2019 року ЮНІСЕФ та його партнери допомогли приблизно 930 тисячам осіб з обох сторін лінії розмежування отримати доступ до чистої питної води. Для цього було організовано доставку води, надання хімікатів для очищення води та проведення критично-важливого ремонту та модернізації об’єктів водопостачання, які ще до конфлікту були застарілими.

Для забезпечення водопостачання та санітарно-гігієнічних умов на сході України у 2019 році ЮНІСЕФ потребує 13,3 млн. дол. США, із цієї суми поки що вдалося зібрати лише 15% від цієї суми. Загалом у 2019 році, для забезпечення гуманітарних потреб дітей та їхній сімей на сході України ЮНІСЕФ необхідно більше 21 млн. дол. США, з яких було отримано від донорів поки лише 30%.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling