Общество

Минюст введет механизм наказания руководителей колоний и СИЗО (видео)

20 апреля 2018 15:50

Вперше за існування пенітенціарної системи керівники установ виконання покарань та слідчих ізоляторів щорічно будуть зобов’язані проходити перевірку доброчесності. Запроваджений механізм дозволить у правовому полі розривати відносини з тими керівниками, які не справляються зі своїми обов’язками. Про це заявив заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов під час прес-конференції щодо оголошення про початок проведення подібних перевірок.

«Перевірка доброчесності керівників установ та слідчих ізоляторів буде щорічною, обов’язковою та ретельною. Кожний керівник УВП або СІЗО зобов’язаний буде щороку до 1 червня подавати до Управління персоналу Адміністрації ДКВС України власноруч заповнену Анкету доброчесності керівника. Новопризначені керівники повинні будуть подати Анкету доброчесності протягом 30 днів після дати призначення», - додав Денис Чернишов.

Перевірку наданих документів, за словами заступника Міністра, проводитиме Комісія доброчесності. До її роботи залучатимуться з правом дорадчого голосу представники прокуратури, громадськості, міжнародних організацій: Ради Європи, Червоного Хреста тощо. Формою роботи Комісії будуть засідання.

«Для нас важливо надати публічну оцінку кожному з керівників і зробити це не одноразово, а щорічно з залученням представників Генеральної прокуратури та громадськості. Це дозволить щорічно виявляти недобросовісних та корумпованих керівників. Засідання будуть відкритими, до них залучатимуться й представники ЗМІ», - наголосив заступник Міністра.

Неподання чи несвоєчасне подання Анкети доброчесності є підставою для розгляду Комісією питання щодо притягнення керівника до відповідальності в установленому законодавством порядку.

«Якщо під час перевірки будуть встановлені факти, які потребуватимуть додаткового службового розслідування, то такі розслідування ініціюватимуться, і лише після їх завершення прийматиметься рішення щодо керівника установи», - зазначив Денис Чернишов.

Заступник Міністра юстиції України підкреслив, що механізм проведення перевірки доброчесності щорічно дозволить в законному полі або продовжувати співпрацю з керівником установи, або не продовжувати. На сьогодні усунення керівника від своїх обов’язків, навіть якщо він не справляється з покладеними на нього завданнями, є складним.

«В системі працює 134 призначених керівників установ виконання покарань та слідчих ізоляторів. Сьогодні механізм існує, але він не є дієвим, адже Трудовий кодекс на стороні працівника і дуже часто не добросовісного. Окрім цього, щорічна перевірка стимулюватиме керівника за всіма аспектам», - запевнив заступник Міністра.

Як зазначив Денис Чернишов, протягом 2017 року задокументовано та направлено до правоохоронних органів більше 100 протиправних випадків, вчинених працівниками системи.

«Очищення системи - одне з найголовніших завдань Міністерства юстиції, як Міністерства справедливості, яке ніколи не втратить своєї актуальності. Саме на очищенні системи ми наголошували від першого дня реформування», - наголосив Денис Чернишов.

Також заступник Міністра нагадав, що 17 квітня Міністерство юстиції оголосило про створення Центру охорони здоров`я. Це дозволило зробити лікарів незалежними від керівників установ, що у майбутньому значно зменшить кількість корупційних та кримінальних правопорушень.

«Всі наші дії чітко описані в Паспорті реформи пенітенціарної системи, який було нами розроблено та прийнято за основу. Тому реформа триває, попереду чергові нововведення, які значно покращать роботу системи та виведуть її на якісно новий рівень», - резюмував заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling