Криминал

Структура ООН обвинила украинских армейцев в позорных случаях сексуального насильства

19 февраля 2017 16:46

Об этом идет речь в докладе Верховного комиссара ООН по делам беженцев «Сексуальное насильство, связанное с конфликтом в Украине»:

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, на блокпостах

Запровадження Тимчасового порядку75 в січні 2015 р. суттєво обмежило право цивільних осіб на свободу пересування через лінію зіткнення, оскільки перетин лінії зіткнення було дозволено лише визначеними транспортними коридорами та за наявності спеціальних дозволів. Станом на січень 2017 р. доступними для перетину лінії зіткнення були лише п’ять транспортних коридорів, якими в середньому користувалися близько 25 тис. осіб на день. Зважаючи на довгі черги на всіх контрольних пунктах в’їзду-виїзду, цивільні особи проводять на них по декілька годин, а інколи і всю ніч. Хоча відповідних офіційних даних з розподілом за статтю немає, за спостереженнями, переважну більшість тих, хто перетинає лінію зіткнення, складають люди похилого віку, жінки та сім’ї з дітьми.

Цивільні особи часто скаржаться на свавільні порядки на блокпостах, корупцію та інші незаконні практики. Окрім цього, у червні 2015 р. УВКПЛ отримало декілька повідомлень про сексуальне насильство та домагання проти жінок (цивільних осіб та гуманітарних працівників) на блокпостах. Оскільки більшості жертв доводиться регулярно перетинати лінію зіткнення, вони побоюються розповідати про такі випадки або не дали УВКПЛ згоди на оприлюднення цих випадків або адвокацію у їхніх справах через побоювання помсти.

У 2016 р. УВКПЛ змогло задокументувати характерні випадки сексуального насильства на блокпостах, що перебувають під контролем урядових структур. У березні 2016 р. трьох жінок, які їхали в Торецьк (Донецька область) за гуманітарною допомогою, зупинили на блокпосту, який контролювався батальйоном «Айдар». Командир відмовився пропустити їхній автомобіль, оскільки чоловік однієї з цих жінок перебував у розшуку СБУ. Він забрав її паспорт та телефон. Після цього командир сів в автомобіль поряд із жінкою, поклав руку їй на коліно та сказав, що проблему можна легко вирішити. Коли жертва відмовилася, командир покликав озброєних чоловіків у камуфляжі без знаків розрізнення, які відвезли жінок до найближчого відділу поліції. Не змігши на вимогу жінок пояснити підстави їх затримання, за декілька годин співробітники поліції звільнили їх з-під варти.

12 вересня 2016 р. посадова особа на урядовому контрольному пункті в’їзду-виїзду сказав, жінці, яка подорожувала одним з транспортних коридорів у Донецькій області, що з її пропуском є проблема, і направив її до координаційного центру на блокпосту. Він відклав її паспорт в сторону, попросив її зайти до приміщення, закрив вікно та зачинив двері. Він сказав жінці, що він помітив її місяць тому, вона йому сподобалася, і він навмисне зробив помилку, коли оновлював її пропуск. Після цього він сказав, щоб вона поїхала з ним до готелю, інакше її викрадуть та поховають живцем. Потім він насильно посадив жінку собі на коліна та почав доторкатися руками і облизувати та нюхати її. Вона плакала та благала відпустити її. За півтори години він погодився відпустити її за умови, що вона повернеться на блокпост, погрожуючи їй шантажем та фізичним насильством. Жертва погодилася повернутися, щоб він звільнив її. Вона одразу захотіла повідомити про цей випадок. УВКПЛ допомогло жінці подати заяву до поліції. Станом на 15 січня 2017 р. відсутній будь-який прогрес у розслідуванні цього випадку.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом, що є наслідком військової присутності у районах з цивільним населенням

 Інші випадки, зафіксовані ММПЛУ, пов’язані з військовою присутністю у густонаселених районах, зокрема, у містах, розташованих поблизу лінії зіткнення або адміністративного кордону, або міст, до яких були переведені військові частини.

Наприклад, 17 жовтня 2015 р. два військовослужбовці 92-ої бригади Збройних Сил України у стані алкогольного сп’яніння напали на чоловіка і жінку у Каланчаку Херсонської області. У результаті цього нападу у жінки була зламана рука. 5 грудня 2015 р. на її житло напали члени батальйону «Айдар» у стані сп’яніння (деякі з них були озброєні), які, як повідомляється, брали участь у «громадській блокаді» Криму80 . 18 грудня 2015 р. ті ж особи напали на жінку на вулиці, переслідували та били її і говорили їй «непристойні слова сексуального характеру». Поліція не вжила жодних заходів за поданою заявою і, як повідомила жертва, не хочуть захищати її, оскільки бояться налаштувати злочинців проти себе.

У листопаді 2015 р. в центрі Бердянська (Запорізька область) три чоловіки у стані алкогольного сп’яніння, які називали себе військовими офіцерами, зайшли в кафе та напали на чоловіка, який здійснював відеозапис. Після того, як вагітна жінка, яка була в кафе зі своєю подругою, попросила їх припинити це, вони почали її ображати. Коли обидві жінки вийшли, двоє «військових» пішли за ними. Один з них вдарив вагітну жінку у живіт, незважаючи на її прохання не робити це через її вагітність. Після цього він штовхнув її на землю, схопив за волосся та почав тягти по землі, завдаючи жінці сильного болю. Він також декілька разів дав ляпаса її подрузі. Як повідомляється, злочинці були членами батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Шторм». Ефективного розслідування цього випадку проведено не було. Як повідомляється, це пов’язано з небажанням правоохоронних органів проводити розслідування та притягати до відповідальності членів батальйону.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling