Харьков

Почему "Оппозиционный блок" не может зарегистрироваться в Харькове

11 августа 2015 08:59

Партия "Оппозиционный блок" не исключает, что будет бойкотировать запланированные на октябрь местных выборах.

Один из ее ведущих деятелей, депутат ВР Михаил Добкин заявил об этом после того, как очередная попытка зарегистрировать харьковскую ячейку партии закончилась неудачей.

Он называет причины нерегистрации его силы политическими и направленными на то, чтобы не допустить ее к участию в выборах в Харькове.

Представители власти отвергают эти обвинения, утверждая, что "Оппозиционный блок" подает на регистрацию документы, не соответствующие действующему законодательству, передает BBC Украина...

На руїнах Партії регіонів

Партія "Опозиційний блок" з’явилася на політичній арені України на початку осені минулого року, невдовзі після того, як президент Петро Порошенко своїм указом розпустив парламент минулого скликання.

У середовищі Партії регіонів велися інтенсивні консультації щодо формату участі у нових виборах, призначених на жовтень.

ПР вирішила бойкотувати кампанію, однак значна частина колишніх "регіоналів" балотувалися у списку новоствореного "Опозиційного блоку".

Втім, називати цю партію новоствореною можна з натяжкою.

Михайло Добкін пояснює ВВС Україна: "Опозиційний блок" з’явився не на порожньому місці, а шляхом злиття кількох політичних сил на базі партії "Закон і порядок".

Перед минулорічними виборами ця маловідома партія, зареєстрована ще уквітні 2010 року, провела з’їзд та офіційно перейменувалася на "Опозиційний блок".

Цього виявилося достатньо для того, аби ця сила взяла участь у парламентських виборах, здобула на них 9,4% голосів виборців та сформувала найбільшу некоаліційну фракцію у Верховній Раді. Нині до її складу входять 43 депутати.

Однак після перейменування "Закону і порядку" в "Опозиційний блок" на місцях продовжували формально існувати її місцеві осередки – під старою назвою.

У цьому й нинішні проблеми харківського "Опозиційного блоку".

Формальні процедури

За словами Михайла Добкіна, центральний офіс "Опозиційного блоку" до кінця березня цього року формував пакет документів, необхідний для того, аби місцеві організації "Закону і порядку" могли приступити до свого перейменування.

Потім харківський осередок провів свою конференцію, на якій постановив змінити назву і обрати своїм головою пана Добкіна. Відповідні документи подали до обласного управління юстиції.

Однак там у реєстрації цих змін відмовили.

"Подані документи суперечили чинному законодавству і статуту політичної партії "Опозиційний блок", - пояснили ВВС Україна в управлінні юстиції.

Михайло Добкін розповідає, що після цього "Опозиційний блок" подавав документи ще кілька разів, однак щоразу отримував відмову.

"Причину відмови ніхто не може зрозуміти. Йде посилання на певні статті українського законодавства і нашого статуту. Їх можна читати хоч 25 разів підряд, але сенс від цього не змінюється: там немає причин", - говорить він.

Пан Добкін додає, що аналогічні процедури за 16 років у активній політиці він проходив неодноразово. Щоразу вони проводилися за "три-чотири дні".

У прес-службі "Опозиційного блоку" ВВС Україна сказали, що настільки серйозних проблем з перереєстрацією партії у жодному регіоні держави не було.

В Харківському облуправлінні юстиції кажуть: "Опозиційному блоку" щоразу надавали правовий висновок, в якому обґрунтовувалася відмова у перереєстрації, однак у кожному новому пакеті документів, що їх подавала партія, "були недоліки".

"При цьому за роз’ясненнями до нас ніхто не звертався", - додали у відомстві, зазначивши, що з понад десятка партій, яким протягом останніх місяців відмовили в реєстрації, "представники лише однієї намагаються перевести ситуацію в політичну площину".

У липні "Опозиційний блок" вирішив домогтися перереєстрації у інший спосіб - ліквідувавши харківське відділення "Закону і порядку" та зареєструвавши місцевий осередок "Опозиційного блоку".

Минулого тижня, коли партійці принесли на реєстрацію до управління юстиції нові документи, їхня імпровізована акція протесту закінчилася сутичками й стріляниною.

А "Опозиційний блок" не зареєстрували. В управлінні юстиції сказали, що без повної ліквідації "Закону і порядку" зробити це не можуть. А процедура ліквідації, як пояснив журналістам у Харкові начальник управління Юрій Георгієвський, може тривати до двох місяців.

Тобто існує вірогідність, що зареєструвати своє відділення у Харкові до початку кампанії до місцевих виборів "Опозиційний блок" не встигне.

Політичні моменти

"Все криється не в юридичній, а в політичній площині", - констатує Михайло Добкін.

За його словами, причина проблем з реєстрацією його партії – бажання влади не допустити "Опозиційний блок" до участі у кампанії.

Колишній губернатор Харківщини твердить, що "Опозиційний блок" має всі шанси виграти вибори у східних регіонах, сформувати більшості та обрати керівництво тамтешніх місцевих рад.

За його даними, рейтинг цієї партії у Харківській області нині складає близько 40%, а реальні результати на виборах можуть бути ще вищими.

На минулорічних парламентських виборах "Опозиційний блок" здобув підтримку понад 32% мешканців Харківщини.

У розмові з ВВС Україна він називає прізвища трьох людей, які, за його словами, "придумали цю тему: не пускати "Опозиційний блок" на вибори у Харківській області, якимось чином зуміли загорнути її у красиву обгортку і піднесли громадськості".

Михайло Добкін називає у цьому контексті главу Адміністрації президента Бориса Ложкіна, голову Харківської ОДА Ігоря Райніна та колишнього депутата парламенту від "Батьківщини", а нині радника харківського "Турбоатома" та радника пана Ложкіна на громадських засадах Олексія Логвиненка.

Всі троє названих людей походять з Харкова.

ВВС Україна вдалося зв’язатися з ними та отримати реакцію на звинувачення пана Добкіна.

"Підозрюю, що ця заява є результатом майже аномальної для України спеки. Інакше як тепловим ударом я не можу її пояснити. Хоча, можливо, Михайло Добкін подібними заявами намагається актуалізуватися в інформаційному просторі та вийти з політичного небуття. У будь-якому разі, якщо він підозрює наявність неправомірних дій з боку Харківського управління юстиції, йому варто звернутися до міністерства юстиції", - сказав ВВС Україна глава АП Борис Ложкін.

"Дурницями і плодами хворої уяви" назвав звинувачення на свою адресу харківський губернатор Ігор Райнін.

"Харківська ОДА не є органом, уповноваженим проводити будь-які юридичні дії з політичними партіями та організаціями. А спробу прикрити політичними лозунгами власну некомпетентність, яка не дозволяє навіть оформити правильно документи, сприймаю як слабохарактерність", - заявив він ВВС Україна.

"У мене немає жодних можливостей впливати на цей процес (реєстрації партії "Опозиційний блок"), (навіть) якби я цього хотів", - заявив ВВС Україна Олексій Логвиненко.

Всі в суд

А поки що Михайло Добкін каже, що має намір добитися реєстрації своєї партії через суд.
Судитися з ним, схоже, не проти і в обласному управлінні юстиції.

Річ у тому, що пан Добкін уже оскаржував відмову зареєструвати "Опозиційний блок", однак у липні відкликав свою заяву.

Минулого понеділка Харківський окружний адміністративний суд задовольнив його заяву і закрив провадження у цій справі. Але минулої п’ятниці управління юстиції подало апеляцію на це рішення, вимагаючи, аби скаргу пана Добкіна розглянули по суті.

"Цей позов дискредитує теруправління юстиції. Ми оскаржимо це рішення і добиватимемось рішення суду по суті", - заявив у Харкові журналістам начальник управління Юрій Георгієвський.

Бойкот?

Минулого тижня Михайло Добкін припустив, що у разі, якщо всі організації "Опозиційного блоку" не будуть зареєстровані, він бойкотуватиме місцеві вибори.

У розмові з ВВС Україна він розширив цю тезу.

За його словами, у партії зараз триває дискусія стосовно участі в кампанії, а сам він виступає за бойкот.

"І річ тут не лише у Харківській області", - каже він.

Пан Добкін жорстко реагує на заяви керівників Донецької і Луганської областей стосовно недоцільності проведення місцевих виборів на контрольованих урядом територіях цих областей.

"Я багато комунікую з людьми, які приїздять сюди. Звичайно, промили мізки рашистською пропагандою повністю… Люди деморалізовані, дезорієнтовані і дезінтегровані. Про який вибір людей можна говорити?" - заявив наприкінці липня донецький губернатор Павло Жебрівський.

"Я принциповий противник проведення виборів зараз у Луганській та Донецькій областях", - сказав минулого тижня голова Луганської ОДА Георгій Тука, маючи на увазі корумпованих представників "старої влади".

Михайло Добкін називає подібні висловлювання "неприпустимими".

"Це практично заборона на участь у виборах тим, хто має відмінну від влади точку зору", - каже він.

Пан Добкін виступає за те, аби його партія бойкотувала вибори, якщо їх проведення у східних регіонах скасують.

Якими будуть наслідки цього рішення? Що робитиме "Опозиційний блок", якщо більшості в місцевих радах його "ядерних" регіонів сформують інші політичні сили?

"Якщо ми бойкотуватимемо вибори, то неважливо, якою буде більшість, бо ми ніколи не визнаємо цю владу легітимною, і витрачатимемо всі свої сили, знання і енергію на те, щоб нелегітимною її вважали і за межами нашої країни", - заявив Михайло Добкін.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling