“Мобіки” з Новосибірська написали рапорт про відмову йти на передову

12 російських мобілізованих написали рапорт про відмову воювати на передовій в Україні без належної підготовки. Про це з посиланням на сам рапорт та розповідь дружин військовослужбовців пише NGS.RU.

Дружина одного з мобілізованих із Новосибірська розповіла журналістам, що її чоловіка та інших призваних військовослужбовців без підготовки привезли на передову, де вони опинилися під обстрілами.

«Артилерія працювала безперервно. Там вони знайшли якийсь занедбаний будинок, у ньому спали. Їжі-води не було. Жодного командування толком не було. Вони не знали, що робити далі», – розповіла жінка.

Після цього, 8 листопада, чоловік оповідачки та його товариші по службі написали рапорт про те, що не можуть продовжити службу. Вони здали зброю, і їх, за словами жінки, відвезли у безпечне місце. «Я не згоден нести службу у бойових передових частинах через відсутність моральної, психологічної, фізичної підготовки. Згоден нести службу в тилових частинах та на вже звільненій території», – сказано у рапорті.

Дружина іншого мобілізованого розповіла, що після того, що сталося, написала скаргу до військової прокуратури.

«Зараз хочемо об’єднатися, щоби написати колективну. Спочатку їх усіх ввели в оману, тому що в навчальному таборі їм, за їхніми словами, сказали, що вони будуть на прикордонних територіях, за порядком слідкувати чи охороняти», – розповіла вона.

За її словами, чоловік розповів їй, що їх без підготовки відправили під обстріл, при цьому його товариші по службі не брали до рук зброю 15-20 років. «Каже, що їх тягали скрізь, вони сховалися у будиночку під обстрілами, під Градами. Я питаю: “Ви за ці дні стріляли?” – Чоловік каже, що ніхто не вистрілив, не було можливості, стрибали тільки від снарядів. Він розповідає далі і просто плаче», – сказала вона журналістам.

Самі військові, які написали рапорт, зараз перебувають в одному із селищ у прикордонній з Україною області. 15 листопада до їхнього наметового містечка приїхала військова поліція.

«Наші чоловіки не відмовляються служити! Але вони просять провести медкомісію, яку так і не було проведено, і направити їх виконувати якісь тилові роботи чи, може, на завод. Вони згодні пахати цілодобово, але тільки не йти на передову, під ці «Гради» та обстріли, без належної підготовки», – наголосила дружина одного з мобілізованих.

Відомо, що рапорт подали 12 осіб, але скільки серед них новосибірців не повідомляється.