Хто стане чемпіоном і чому це буде саме Німеччина? Сьогодні стартує Чемпіонат Європи з футболу

Німеччина вперше після возз’єднання країни прийме чемпіонат Європи з футболу серед чоловічих національних збірних. Матчі відбудуться з 14 червня по 14 липня в 10 містах ФРН.

Фаворитом Євро-2024 букмекери вважають збірну Англії, яка випередила фіналіста чемпіонату світу 2022 року Францію і господарку турніру Німеччину. Збірна Італії, яка стала чемпіоном Європи 2021 року, посіла в прогнозах букмекерів лише шосте місце.

Тим часом головний тренер німецької збірної Юліан Нагельсман заявив про чемпіонські амбіції своєї команди. “Ми хочемо домогтися кращих результатів, ніж минулого разу. Ми хочемо надихнути наших уболівальників у своїй країні, і ми впораємося з цим завданням”, – сказав він в одному з інтерв’ю.

Востаннє німецька чоловіча збірна з футболу вигравала чемпіонат Європи 1996 року. Під час ЧС-2022 бундестім не вийшла в плей-офф, вибувши з турніру після групового етапу.

Формат Євро-2024 – такий самий, як і в двох попередніх чемпіонатах Європи: у ньому беруть участь 24 національні збірні, розділені на шість груп. Спочатку команди зіграють одна з одною в рамках групового етапу. Збірні, які посядуть перші та другі місця в групах, виходять у плей-оф. У плей-оф вийдуть і чотири найкращі команди, які посядуть у своїх групах треті місця.

Якщо команди в одній групі набирають однакову кількість очок, вирішальним для виходу в плей-оф є результат матчу між ними. Якщо рівною виявиться кількість очок у двох команд, які посіли треті місця в різних групах, учасників плей-оф визначать за різницею голів.

Національна збірна України виборола собі путівку на першість і гратиме в групі Е, де її суперниками будуть збірні Бельгії, Словаччини та Румунії. Саме з румунами і зустрінуться підопічні Сергія Реброва 17 червня на стадіоні “Арена Мюнхен”.

Плей-оф складається з 1/8 фіналу, 1/4 фіналу, 1/2 фіналу і фіналу. Якщо виявити переможця на іграх цього етапу за відведені 90 хвилин матчу не вдається, його результат визначається у двох додаткових таймах по 15 хвилин або в серії післяматчевих пенальті.

У рамках Євро-2024 відбудеться загалом 51 матч на 10 стадіонах Німеччини. Найбільше матчів – по шість – приймуть футбольні арени в Берліні, Мюнхені та Дортмунді. На найбільшому – Олімпійському стадіоні – у Берліні пройде фінал турніру. Відкриється Євро-2024 сьогодні о 22:00 матчем збірних Німеччини та Шотландії в Мюнхені.

По п’ять ігор відбудуться на стадіонах Штутгарта, Гамбурга, Дюссельдорфа, Франкфурта і Кельна, по чотири – в Лейпцигу і Гельзенкірхені.

Переміщатися між містами, що приймають матчі в рамках турніру, найзручніше поїздами Deutsche Bahn. Компанія встановила фіксовані ціни для власників квитків на матчі ЧЄ-2024. Зокрема, квиток DB Ticket EURO 2024 в один бік коштуватиме 29,90 євро за поїздку в другому класі і 39,90 євро – у першому.

У всіх приймаючих містах організовано фан-зони, де ігри показуватимуть на великих екранах. Відвідати ці громадські простори вболівальники зможуть безкоштовно. Як і під час чемпіонату світу 2006 року, десятки тисяч футбольних фанатів зберуться у фан-зонах біля Бранденбурзьких воріт у Берліні, в Олімпійському парку Мюнхена або на березі річки Майн у Франкфурті, щоб разом подивитися матчі.

“Безпека чемпіонату Європи з футболу в нашій країні є головним пріоритетом”, – заявила міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер. “Поліція буде активно присутня на всіх об’єктах і скрізь, де буде велика кількість людей”.

МВС Німеччини 7 червня оголосило про можливість додаткових перевірок на кордонах, щоб не допустити проникнення в країну терористів і фанатів, потенційно схильних до насильства. У разі фанатів це завдання особливо важке: німецька поліція вже повідомила про те, що група з 500 сербських уболівальників спробує влаштувати заворушення під час матчу між Сербією та Англією, який відбудеться в Гельзенкірхені 16 червня. Цей матч уже віднесено до категорії “високого ризику”.

По всій країні будуть задіяні близько 22 тисяч співробітників федеральної поліції. Їм також допоможуть кілька сотень зарубіжних колег. Особливо тісною стане співпраця з французькими правоохоронцями, оскільки незабаром після Євро-2024 Франція прийме ще два великі спортивні заходи – Олімпійські ігри (з 26 липня по 11 серпня) і Паралімпійські ігри (з 28 серпня по 8 вересня).

Німецькі органи безпеки посилено охоронятимуть збірну України. Це підтвердила федеральний міністр внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер в інтерв’ю газеті Rheinische Post.

На чемпіонаті Європи сили безпеки “захищатимуть усі команди, вболівальників і гостей – і особливо, звісно, українську команду: ми робимо все можливе, щоб убезпечити їх у Німеччині, тут діятимуть ще вищі заходи безпеки”, сказала Фезер. На тлі війни Росії проти України східноєвропейці вважаються надзвичайно вразливими під час перебування на чемпіонаті, підкреслює інформаційне агентство SID.

Проте, незважаючи на посилені заходи безпеки, не можна повністю виключати можливість терактів або інших насильницьких дій під час турніру. Наприклад, 2023 року терорист застрелив двох шведських уболівальників у Брюсселі поруч із футбольним стадіоном перед матчем між Бельгією та Швецією в рамках відбіркового туру чемпіонату Європи. У 2015 році четверо терористів-смертників підірвали себе в Парижі поблизу стадіону “Стад-де-Франс” під час товариського матчу між Німеччиною та Швейцарією.