Україна не отримає обіцяні 3 млрд євро від ЄС до кінця цього року

Євросоюз не зможе виділити Україні 3 млрд євро – третину коштів, з передбачених програмою макрофінансової допомоги 9 млрд євро.

Перший заступник голови Єврокомісії Валдіс Домбровскіс також заявив про це на прес-конференції у Брюсселі за підсумками засідання Ради ЄС з економіки та фінансів. Він наголосив, що транш у 2,5 млрд євро, який Україна отримає до кінця листопада, стане останнім цього року.

“Що стосується 3 млрд євро, то ми справді провели широку дискусію про цю суму, що залишилася від 9 млрд євро, про які оголосили в травні. На жаль, виявилося неможливо вирішити, як просунутися вперед цього року”, – заявив чиновник.

Він додав, що наразі наголошується на необхідності здійснити значну виплату на початку наступного року із запланованої в рамках програми кредитної допомоги на 2023 рік суми. Мова йде про дев’ять з 18 млрд євро. Домбровскіс вважає, що ця виплата має бути здійснена вже в січні, беручи до уваги потреби України.

“Щодо фінансування цього року, то ми розраховуємо, що останній платіж у €2,5 млрд досягне Києва до кінця поточного місяця”, – додав Домбровскіс.