До 5 років за “паплюження георгіївської стрічки”. Путін підписав закон

Президент Росії Володимир Путін підписав закон про відповідальність за паплюження георгіївської стрічки як одного із символів військової слави. Відповідний документ опубліковано на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

За публічне паплюження георгіївської стрічки загрожуватиме штраф до п’яти мільйонів рублів або кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років. У документі наголошується, що будь-яка діяльність із використанням георгіївської стрічки з метою, не пов’язаною з історичною пам’яттю, буде заборонено. Однак влада зможе використати стрічки “під час проведення широкого кола заходів”.

Георгіївська стрічка як символ перемоги у Великій Вітчизняній війні почала використовуватися в Росії з середини 2000-х років і поступово фактично перетворилася на символ лояльності до політики Кремля. Помаранчево-чорну стрічку широко використовували як свій символ сепаратисти Донбасу. Вона також асоціюється в Україні з анексією Криму. Георгіївська стрічка заборонена в Україні, Молдові, Латвії та Литві.