Дев’ять європейських країн висловили протест проти планів МВФ відновити роботу у Росії

Дев’ять європейських країн висловили протест проти планів МВФ відновити роботу місіх у Росії. Вони заявили, що відновлення діалогу з країною, яка веде агресивну війну проти іншої країни, шкодить репутації фонду, повідомляє Reuters.

“Ми хотіли б висловити наше рішуче невдоволення подібними планами МВФ”, – йдеться в листі міністрів фінансів Литви, Латвії, Естонії, Фінляндії, Швеції, Ісландії, Данії, Норвегії та Польщі на ім’я глави МВФ Крісталіни Георгієвої.

“Які рекомендації МВФ хоче дати Росії за підсумками консультацій? Як краще управляти військовою економікою?” – сказав один із високопоставлених чиновників єврозони.

У листі йдеться, що Росія як країна-агресор не повинна користуватися порадами МВФ. Автори вважають, що якщо МВФ реалізує свої плани, це зменшить готовність країн-донорів підтримувати Україну через ініціативи МВФ, оскільки довіру до фонду буде підірвано.

“Донори можуть обрати інші установи, як-от Світовий банк або Європейський банк реконструкції та розвитку”, – сказав високопоставлений чиновник.

Також ідеться про те, що будь-які дані, які Росія надасть МВФ, будуть піддані цензурі з метою показати, що економіка Росії добре розвивається і протистоїть західним санкціям. Це зробить оцінку МВФ неточною. 

Москва також використовуватиме місію у своїх пропагандистських цілях, і це завдасть шкоди репутації МВФ, ідеться в повідомленні.

“Ми закликаємо всі міжнародні фінансові інститути, включно з МВФ і його керівництвом, продовжувати утримуватися від діяльності за участю держави-агресора і не відновлювати діалог доти, доки Росія продовжує свою агресивну війну проти України”, – ідеться в листі.