Червоний Хрест отримав доступ до українських військовополонених на російській стороні

Комісія Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) відвідала українських та російських військовополонених. Візит, як повідомляється, відбувся минулого тижня, але заява про нього була поширена лише сьогодні.

Раніше проросійська адміністрація на окупованих територіях на сході України перешкоджала доступу міжнародних спостерігачів до місць утримання українських військовополонених – у заяві МКЧХ подібні візити охарактеризовані як спорадичні.

Поки що не ясно, що змусило російську сторону почати співпрацювати.

Україна ніколи не перешкоджала роботі міжнародних гуманітарних організацій.

Повідомляється, що представники МКЧХ доставили полоненим з обох боків гуманітарну допомогу – засоби особистої гігієни, ковдри, теплий одяг та книги.

Також після відвідування учасники місії зв’язалися з рідними кожного військового та описали обстановку.

Мета Комітету Червоного Хреста – перевірити умови утримання та лікування військовополонених, йдеться у заяві.

Коментарів МКЧХ про стан справ та стан військовополонених поки що немає. У ході попередніх візитів до російських військовополонених на українській стороні комітет фіксував деякі порушення.

До кінця цього тижня заплановано ще одне відвідування українських полонених.

“Ці візити є важливим кроком уперед у збереженні людяності в умовах жорстокого міжнародного збройного конфлікту. Хоча нещодавні відвідування демонструють важливий прогрес, для МКЧХ має бути надано безперешкодний доступ до всіх військовополонених на регулярній основі та в приватній обстановці, незалежно від того, де вони утримуються”, – заявила президент МКЧХ Мір’яна Сполярич.

Право Міжнародного комітету Червоного Хреста як незалежної гуманітарної організації на регулярні відвідування місць утримання військовополонених, а також на бесіди з ними без наглядачів, захищене Третьою Женевською конвенцією, підписаною і Росією, і Україною.

Однак під час цієї війни міжнародні спостерігачі регулярно отримували відмови у доступі до військовополонених, і президент України Володимир Зеленський у минулому дорікав МКЧХ за бездіяльність.