Щедрiвки під вікнами Юлії Володимирівни

У селі Ржавчику, що на Харківщині, і де жив колись пан рудий-рудий, аж іржавий, сьогодні дівчата колядуватимуть: "Ой, сивая та й зозуленька. Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я". Щедрують лише незаміжні.

А коли годинник покаже північ, то хлопці (можна й одруженим) насиплять до кишень жита-пшениці й усякої пашниці й підуть посипати. Боронь Боже, жінці поперед чоловіка заходить в Новому Році (звісно, за старим стилем) першою до хати.

Виженуть.

А чоловік, попри всі гендерні новації – це на щастя.: "Щоб було у вас в коморі, і у хаті, і надворі, в ложці, мисці і колисці…"

Головне, щоб побажання було від серця.

Село Ржавчик з виду село благополучне: гарні дороги, нещодавно відремонтований й утеплений НВК (садок-школа), у людей є робота. Це – завдяки ТОВ "Ржавчик", яким керує Микола Миколайовия Бакшеєв. Родом він, здається з Бєлгородшини, але великий патріот України. Гляньте лише як розмальовані двері майстерні в тракторному дворі ггосподарства. А ще біля офісу господарства стремить прапор Даннії. Данський "ТОПФАРМ" один із засновників господарства. Данці такод патріоти України, Але їхній патріотизм прагматичний: у демократичному суспільстві не заберуть у них те, що вони вклали в українську землю.

Але головний патріотизм господарства в тому, що люди круглий рік отримують зарплату – по білому, тобто з кожної копійки платяться податки. Це видно по чистенькому, доглянутому селу, де головує Юлія Володимирівна (майже Тимошенко) Панкратова – приємна жінка і господиня. Каже, що побажання кращого життя їм не завадить. Особливо зараз, коли з прийняттям бюджету, замість того, щоб дати більшу самостійність громадам, її намагаються, на думку голови, урізати. Окрім того, податок на прибуток, з якого село Ржавчик жило, тепер можна буде використати лише зза певних умов. Отож Бог його зна як воно буде у Новому році. "Хоч іди і посипай Верховну Раду",- каже Юлія Володимирівна. Важче буде й господарству, адже зросли ціни на енергоносії, а з ними й усе інше.

Ото ж сію-вію, посіваю, з Новим Роком вас вітаю. На щастя, на здоров'я на Новий Рік, щоб родило краще як торік.

Щоправда, Микола Бакшеєв каже, що й ці труднощі переживемо за умови миру та Божої благодаті. Ну і з допомогою Кози. Бо де коза рогом, там жито снопом….