Статьи

Рада стартувала. Чути гарячий подих виборів

4 сентября 2018 12:59

Сьогодні ми відкрили дев`яту сесію Верховной Ради України восьмого скликання. Стартує новий етап роботи Парламенту з величезною кількістю завдань та викликів. Ми – депутати – маємо усвідомлювати ту відповідальність, яка покладена на нас. Тільки від нас залежить, наскільки ефективно і продуктивно ми відпрацюємо п`ять місяців цієї сесії.

Ще навесні та на початку літа в залі Верховної Ради запанувало відчуття наближення виборів. Я тоді вже звернула увагу, що лише серед народних депутатів можна нарахувати декілька десятків тих, хто вже вдає або принаймні намагається вдавати з себе Президента.

Та було б добре, аби усі ці потенційні кандидати не забували: в запалі перегонів, інтриг, жбурлянні один в одного багнюкою можна випадково й не помітити, як не стане країни і питання президентства відпаде саме по собі. А отже, найголовніше завдання, яке стоїть перед Парламентом - зберегти державу, не дати зовнішньому ворогові та власній п`ятій колоні розхитати ситуацію, та при цьому - впевнено рухатися вперед шляхом реформ. Тим більше, ми вже неодноразово демонстрували, що можемо об`єднуватися і приймати по-справжньому державницькі рішення.

А перед нами стоїть широке коло питань по всіх напрямках, які слід вирішувати негайно. Безумовно, в умовах російської агресії найактуальнішими є питання національної безпеки. Під час минулої сесії ми ухвалили рамковий Закон про національну безпеку, який передбачає розробку та ухвалення ще низки нормативно-правових актів, зокрема, і аспект інформаційної безпеки. Деякі законопроекти вже напрацьовані, решта – в процесі, але я вважаю за необхідне вкотре наголосити, що під час їх розгляду недолугими, ба більше – згубними, є спекуляції та намагання будь-яких фракцій, груп і окремих депутатів здобути на цьому політичні дивіденди.

Водночас, ми зобов`язані забезпечити стабільність та впевненість нашим захисникам на фронті і на наступний рік, сформувавши відповідний державний бюджет-2019. Головний фінансовий документ держави має бути як збалансовано, так і ухвалено вчасно. На цих критеріях необхідно ставити наголос, адже, ніде правди діти, передвиборча лихоманка може значно ускладнити бюджетний процес, коли популізм переважатиме над здоровим глуздом та суворими фінансовими реаліями.

Наша депутатська каденція розпочала фундаментальні реформи в Україні і, плануючи бюджет, ми мусимо передбачати їх ефективне продовження. Позаяк, реформи, наприклад, правоохоронної системи, освіти, за якими стоять представники «Народного фронту» Арсен Аваков, Лілія Гриневич, вже продемонстрували докорінно іншу філософію і, що важливо, мають потужну підтримку громадськості. І це доводить, що ми не схибили, а знаходимось на правильному шляху.

Але перед нами стоїть ще одна надважлива місія – раз і назавжди конституційно закріпити зовнішньо-політичний курс нашої держави – набуття членства у Європейському союзі та Північно-Атлантичному альянсі. Упевнена, це буде вагомий, рішучий і дуже символічний крок у перемозі над російським агресором.

Звичайно, говорячи про плани роботи Верховної Ради на дев`яту сесію, неможливо оминути тему виборів. Адже їх гаряче дихання ми вже досить добре відчуваємо. Оновлення ЦВК, надскладне, дискусійне питання ухвалення нового Виборчого кодексу – наріжні камені, які мусять і можуть бути подолані лише через консолідацію та політичну волю, які, переконана, якнайшвидше візьмуть гору у сесійній залі.

Отже, сесію розпочато. Роботи невпрогорт, а часу – обмаль.


ТОП-новости
Последние новости
все новости
Gambling