Думки

Насичений радівський день

6 Жовтня 2016 18:50
Ірина ЄФРЕМОВА

Надзвичайно насичений та продуктивний день у Верховній Раді – сьогодні нам вдалося прийняти велику кількість не просто непересічних законопроектів, а надважливих, принципових, актуальних. Але, на жаль, залишається і немало «але»…

Знову не можу залишити поза увагою категоричне небажання певних депутатів навіть вносити до порядку денного законопроект про спецконфіскацію награбованих Януковичем коштів. Сьогоднішня спроба знову дуже яскраво продемонструвала, ху із ху в Раді – традиційно не голосував тандем «Опоблоку»-«Батьківщини».

І знову таки, якщо від перших було б навіть дивно очікувати на інше рішення, то поведінка других взагалі не вкладається в голові, адже мотивація виглядає, м`яко кажучи, непереконливою. Тим більше, в комплексі з їхніми голосними популістскими заявами про турботу про незахищені верстви населення. Ніби вже й доросла, а іноді і досі не можу зрозуміти, як у деяких людей можуть настільки розходитися слова з ділами…  

В той же час, я дійсно щаслива, що ми змогли внести зміни до державного бюджету та виділити додатково більше 7 млрд. грн. на безпеку та оборону. В умовах російської агресії, а фактично – війни, ми не можемо економити на цих речах. Тим більше, що і в Національній поліції, і в Держприкордонслужбі, і в Мінобороні зараз відбуваються масштабні реформи, практично ці інститути вибудовуються з нуля, що, природно, вимагає адекватного фінансування. Реформа правохоронної системи вже зарекомендувала себе, як, напевне, найуспішніша, але вона ще в процесі, і від сьогоднішнього рішення, в тому числі, залежало, чи вдасться її реалізувати в повній мірі.

Прийняття в першому читанні базового Закону про освіту – це по-справжньому революційне рішення. Багато років точилися розмови про необхідність кардинального реформування освіти, але на фінішну пряму вдалося вийти лише Арсенію Яценюку, який за часів прем`єрства окреслив головні тези нових підходів. Представник «Народного фронту» в Уряді, освітянин з неймовірним досвідом Лілія Гриневич довела ці напрацювання до зали Верховної Ради, і я дуже рада, що депутати підтримали їх. Сподіваюсь, з голосуванням цього законопроекту в другому читанні та в цілому також не виникне проблем і вже найближчим часом Закон про освіту набуде чинності.

Сьогодні також було прийнято в цілому законопроект, який не мав такого розголосу, але є дуже на часі – звільнення від оподаткування благодійних смс-повідомлень. Я є одним з авторів цього документу і поясню, чим була викликана необхідність його прийняття – раніше суми, які надходили через такі смс обкладалися податком на додану вартість та до Пенсійного фонду, тому до адресата доходила суттєво зменшена сума. Тепер чи то поранені бійці АТО, чи то хворі діти будуть отримувати всі кошти, які вирішив передати їм благодійник.

Ну і звичайно продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення ще на рік – до 1 січня 2018 року. Зараз немає можливості забезпечити селянами такі умови, аби вони мали змогу продати свою землю за гідні кошти, а дозволити олігархам купити за безцінь найцінніше, що є у людей на селі, ми не маємо морального права. Таку позицію декларувала наша фракція, її ми підтвердили сьогоднішнім голосуванням в залі.

На жаль, на цьому пленарному засіданні ми не встигли розглянути ще одне надзвичайно актуальне питання – внесення змін до, так званого, закону Савченко. Ми з колегами вважаємо, що до рецидивістів та осіб, які скоїли тяжкі злочини, цей закон не має застосовуватися. Адже статистика, яку днями навів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, просто шокує – з 8 200 засуджених, які вийшли достроково на волю за цим законом, 785 вже викриті на вчиненні інших злочинів, серед яких вбивства та згвалтування. Відпускати напризволяще цю ситуацію неможливо, діяти треба негайно.

І я дуже сподіваюсь, що голос розуму переможе і такі продуктивні пленарні дні стануть для Верховної Ради нормою, а не виключенням.

Слава Україні!   


Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

Актуальне відео
ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling