Думки

Війна війною, а вода водою

8 Червня 2016 13:03
Леонід ЛОГВИНЕНКО

Першу партію літніх мобільних душових кабінок для підрозділів, які несуть службу в АТО, доставив на  передову харківський волонтер Андрій Ревенко. Воїни високо оцінили розробку підприємства, яке очолює Андрій, адже в умовах війни ці кабінки не лише єдина можливість дотримання гігієни в складних умовах, а й порятунок від спеки, що насувається.

«Скелет» конструкції — конус зварений з металевих «уголків». Однак така форма кабінки обрана не для красоти, а для зручності транспортування, адже якщо вмастити конус у конус, то на невеличкому автомобільному причепі може вміститися п’ять, а то й більше душових кабінок. Окрім того, конструкція дуже стійка, що важливо, адже на неї встановлюється двохсотлітровий резервуар для води. З цим вантажем кабінка повинна добре стояти на своїй «підошві» й не перевернутися, що важливо для польових умов експлуатації.

Не виключено, що ці душові на опорних пунктах першої лінії оборони встановлюватимуть навіть в окопах. В усякому разі, пропозиції на цю тему від воїнів надходили. Подбали конструктори й про зручності: кабінку обтягує шторка-камуфляж, що кріпиться за лічені хвилини, не забули про дерев’яну підлогу, на якій стоятиме воїн під час прийняття душу, компактну вішалку, на котру можна повісити не тільки одяг, а й бронежилет. Бочки з водою має вистачити аби помитися особовому складу відділення  ЗСУ. Потім резервуар потрібно знову  наповнити.

Першу партію душових Андрій Ревенко своїм мікроавтобусом доставив в українські  підрозділи «Наглядової місії», представники якої знаходяться на межі зіткнення, фіксуючи порушення російською стороною мінських домовленостей, переважно обстрілів нашої території артилерією заборонених калібрів. Потім інформація, зафіксована ними, потрапляє до місії ОБСЄ й допомагає встановити істину — хто кого насправді обстрілює. Зазвичай ці підрозділи, які знаходяться за десятки кілометрів від місця основної дислокації, не мають належних побутових умов.

Наступну партію душових  Андрій Ревенко планує доставити в шістнадцятий мотопіхотний батальйон, який сьогодні обороняє Авдіївку. Комбат ОМпБ-16 підполковник Громадський  каже, що кабінки дуже потрібні на його опорних пунктах, які розкидані по лінії оборони й переживають постійні обстріли з кулеметів, гранатометів та артилерії. Душ у спеку для закіптюжених людей, які живуть в окопах та бліндажах, несуть службу у важких і жарких бронежилетах, дихають курявою, – одна з небагатьох доступних радощів цивілізації.

У конструкцію наступної партії душових кабінок будуть внесені деякі вдосконалення. Пов’язані вони з жіноцтвом, що служить майже в усіх підрозділах ЗСУ та нацгвардії. Жінки, у більшості випадків, нижчі за чоловіків, тож конструктори зроблять так, аби жінкам-воїнам було легше діставати крана, аби включити  воду. Будуть враховані й інші особливості жіноцтва.


Відео дня

Якщо ви помітили орфографічну помилку в тексті, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

ТОП-новини
Останні новини
усі новини
Gambling