Конституційні зміни розпочалися

Верховна Рада України 288 голосами «за» розпочала процедуру внесення змін до Конституції стосовно децентралізації влади. Був там і мій голос. І, не зважаючи на всі гарячі дискусії та яскраві творчі виступи окремих депутатів під час обговорення, не маю сумнівів, що це – вірний вибір, єдиний оптимальний варіант, враховуючи реалії сьогодення.

Адже з піною у рота можна пафосно і нескінченно довго розбазікувати на тему: який я патріотичний патріот і як люблю Україну, відбрикуватися від необхідності брати на себе відповідальність за прийняття інколи достатньо непростих рішень, але ж хіба від цього Путін злякається і відкличе усіх своїх озброєних трактористів-посіпак з Донбасу? або ж цей відповідальний послідовник найстрашнішого загарбника 20 століття в одну мить розкаїться і поверне Україні Крим?

Отож бо й воно. А тому треба хоча б іноді забувати про неминучість місцевих виборів та власний піар і починати діяти задля країни. Мова йде не лише про те, що окремі партії чи політики можуть програти вибори, а про те, що через амбіції деяких горе-державних діячів ми усі ризикуємо втратити Україну.

Найкращий лакмусовий папірець для будь-якої ініціативи – як її сприймають у Кремлі та у терористів. Зміни до Конституції ввели їх у стан, м`яко кажучі, озвіріння, а це говорить лише про те, що цю ініціативу край необхідно приймати.  

Тим більше, що кожна партія, яка створила фракцію у Верховній Раді, під час передвиборчих перегонів гаряче клялася в першу чергу взятися за питання децентралізації. Отже напередодні все тих же місцевих виборів усі основні партії мали чудову можливість продемонструвати українцям, як вони готові виконувати свої передвиборчі обіцянки.

А з приводу закидів, що проект Постанови якось легалізує терористичне кодло – такі заяви може робити або той, хто взагалі не читав, про що йде мова, або той, хто навмисне намагається ввести в оману суспільство. Хто з яких міркувань відмовився голосувати за цю ініціативу, немає різниці, адже обидва варіанти не гідні справжнього депутата-патріота.

А взагалі-то дуже хочеться сподіватись, що Конституційний суд підтримає ці зміни і вони якомога скоріше запрацюють. А коли в Україні громади отримають на місця більше повноважень та коштів, почнуть активно й успішно розвиватися, то і Крим, і захоплені путінськими терористами райони Донбасу дуже швидко розпочнуть свою партизанську війну за воз`єднання нашої спільної країни.