Єврокомісія запропонує перевести європейську “оборонку” в режим військової економіки

Європейська комісія 5 березня планує запропонувати членам Європейського Союзу перевести оборонну промисловість у режим військової економіки.

Про це пише Reuters із посиланням на представників ЄС. Презентувати пропозиції буде європейський комісар з питань промисловості Тьєррі Бретон.

Серед пропозицій – стимулювання країн ЄС купувати більше озброєння в європейських виробників, а також надавати допомогу європейським оборонним компаніям у збільшенні виробництва. Сам Бретон, у минулому – генеральний директор французської технологічної компанії, сказав, що можливість приходу до влади в США Дональда Трампа, який може відмовити виконувати зобов’язання перед НАТО, означає необхідність для Європи робити більше для свого захисту.

“Нам необхідно змінити парадигму і перейти в режим військової економіки. Це також означає, що європейська оборонна промисловість повинна йти на більший ризик за нашої підтримки. У нинішньому геополітичному контексті Європа повинна взяти на себе більшу відповідальність за власну безпеку, незалежно від результату виборів наших союзників кожні чотири роки”, – сказав він.

Європосадовці вважають, що суто національні зусилля країн ЄС, які посилилися з 2022 року, є малоефективними. Справжнім серйозним посиленням країн блоку буде спільна робота над оборонною промисловою політикою. Війна в Україні показала, що європейський оборонпром не готовий до серйозних проблем, наприклад, до раптового підвищення попиту на артилерійські боєприпаси.

Бретон запропонує країнам ЄС створити європейську версію американської схеми іноземних військових продажів. В рамках такої схеми США допомагають урядам інших країн купувати зброю в американських виробників; Бретон хоче отримати європейський аналог такої системи. Окрім того, оборонні компанії Європи повинні будуть віддавати пріоритет європейським замовленням у випадку кризової ситуації, щоб не було повторення поточної ситуації зі снарядами.