WSJ: США вирішили не давати Україні сучасні ударні безпілотники

Газета Wall Street Journal повідомляє з посиланням на інформовані джерела, що адміністрація президента США Джо Байдена вирішила не передавати Києву сучасні ударні безпілотники Gray Eagle MQ-1C – хоча про це неодноразово просила сама Україна та члени американського конгресу, які її підтримують.

За даними видання, Пентагон виступив проти поставок, побоюючись, що вони можуть призвести до ескалації конфлікту і дати сигнал Москві, що США надають Києву зброю, здатну завдавати ударів по території Росії.

Американські чиновники були також стурбовані тим, що безпілотники можуть бути збиті на полі бою, внаслідок чого до противника потраплять деякі сучасні технології, такі як встановлені на борту камери. Однак при ухваленні рішення ці ризики не були вирішальними, йдеться в публікації.

Офіційний представник компанії General Atomics, яка виробляє Gray Eagle MQ-1C, підтвердив Wall Street Journal, що їм відомо про рішення Пентагону, але відмовився коментувати подробиці. Пентагон та Білий дім дані видання не прокоментували.

Газета повідомляє, що у вересні 17 членів американського Конгресу як з Демократичної, так і Республіканської партії направили листа до адміністрації президента США з проханням якнайшвидше надати Києву Gray Eagle MQ-1C. При цьому вони заявили, що “оцінки ризиків та прагнення зменшити негативні наслідки, безумовно, дуже важливі, але їхньою ціною не мають ставати життя українців”.

Безпілотні літальні апарати Gray Eagle MQ-1C здатні підтримувати автономний політ протягом доби, вони несуть озброєння із чотирьох ракет із лазерним наведенням Hellfire, максимальна висота польоту становить 8,8 тис. метрів.