WSJ: Міноборони РФ тисне на Путіна, вимагаючи оголосити нову хвилю мобілізації

За кілька місяців до травневої інавгурації Володимир Путін зустрічався з представниками Міністерства оборони, які наполягали на проведенні нової мобілізації, сказало обізнане джерело The Wall Street Journal

Путін відкинув цю ідею, заявивши, що хоче використовувати тільки тих, хто добровільно підписує військові контракти, сказав співрозмовник.

Як пише WSJ, обмін думками висвітлив складну дилему, що стоїть перед Путіним. Хоча він чинить опір мобілізації, яка може мати для нього політичну ціну, згідно із західними оцінками, Росія зараз втрачає на полі бою більше людей, ніж може набрати на заміну.

За словами трьох осіб, знайомих з ходом обговорень, операція України в Курській області ще більше виснажує російські людські ресурси, і змушуючи військових керівників РФ знову наполягати на мобілізації.

Як пише видання, Москві так і не вдалося провести масштабний контрнаступ, щоб відтіснити українські війська за кордон.

“Наразі сил недостатньо, щоб досягти початкових цілей війни, вибити Україну з війни, підірвати її військовий потенціал або захистити прикордонні райони російської території… Дедалі більше і більше людей говорять, що мобілізація неминуча”, – сказало джерело WSJ.

Раніше цього місяця, відповідаючи на запитання про нову хвилю мобілізації, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков сказав: “Це не обговорюється”.

У Росії мобілізація може включати в себе призов громадян від резервістів до людей призовного віку. Перша мобілізація восени 2022 року мала поповнити лави російських військових на 300 000 осіб за рахунок резервістів і колишніх військовослужбовців. Цей захід, під час якого в армію були призвані люди, які практично не служили, викликав протести і змусив деякі регіони закрити кордони, щоб запобігти втечі людей.

Звичайно, Росія має перевагу в живій силі перед Україною, населення якої становить менше чверті від чисельності її гігантського сусіда. Проте нестача живої сили була давньою проблемою для Росії, де ПВК “Вагнер” вербувала ув’язнених ще на початку війни.

Досі Росії вдавалося підтримувати чисельність військ за рахунок залучення добровольців. У середині липня Міністерство оборони РФ заявило, що з початку року набрало близько 190 000 осіб, і, за російськими та західними оцінками, Москва щодня набирає близько 1000 осіб.

Росія закріпилася на сході України, кидаючи на українські рубежі одну за одною хвилі солдатів. Це призводить до великої кількості жертв, і цього місяця міністр оборони Великої Британії Джон Хілі заявив у парламенті, що, за оцінками Британії, Росія втрачає 1100 солдатів на день.

На зустрічі з Путіним на початку цього року представники Міністерства оборони заявили, що президент міг би використати інавгурацію і супутнє їй зростання політичної підтримки, щоб довести необхідність мобілізації.

Путін відмовився це зробити, оскільки спогади про заворушення, що послідували за мобілізацією 2022 року, ще свіжі. Протести охопили деякі з найбільших міст Росії, на призовні пункти здійснювалися напади, а прикордонні переходи були забиті людьми, які тікали.

Російські лідери також побоюються, що мобілізація може порушити крихкий баланс, який вони намагалися встановити у сприйнятті війни суспільством. Російські ЗМІ та державна пропаганда намагаються представити протистояння як героїчний, але далекий від суспільства конфлікт. 

Вони хочуть, щоб росіяни вважали, що можуть продовжувати насолоджуватися нормальним життям, а також зростанням доходів і великим перерозподілом багатства.

Нова мобілізація торкнеться більшої кількості росіян, і Путіну доведеться виправдовуватися більш різкою риторикою. Залучення більшої кількості російських громадян до війни проти України може мати небезпечні політичні наслідки для Путіна.

Дані “Левада-центру”, єдиного “незалежного” соціологічного центру, що залишився в Росії, показали, що 46% населення побоюються можливості нової хвилі мобілізації. Це на 12% вище, ніж у лютому цього року.