Ультраправим європейським політикам платили за поширення роспропаганди, – The Times

Празький новинний сайт, підтримуваний двома проросійськими бізнесменами, таємно платив ультраправим політикам у європейських країнах, включно з Німеччиною і Францією, щоб налаштувати громадську думку проти підтримки України.

Про це йдеться в розслідуванні, проведеному чеським урядом, пише The Times.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що сайт “Голос Європи” і двох прокремлівських політиків, які його підтримують, – Віктора Медведчука, особистого друга Володимира Путіна, та Артема Марчевського – внесли до національного списку санкцій, який унеможливить подальшу роботу сайту.

“Нам вдалося розкрити діяльність фінансованої Росією мережі впливу в Чехії”, – заявив Фіала на прес-конференції, зазначивши, що її метою був вплив на політику в європейських країнах в інтересах Кремля.

Хоча імена європейських політиків, які отримали російські гроші, не називаються, чеська газета Deník з посиланням на джерела в розвідці повідомила, що серед одержувачів були політики з Німеччини, Франції, Польщі, Бельгії, Нідерландів та Угорщини. Газета особливо виділила праворадикальну партію “Альтернатива для Німеччини” (AfD). За даними німецького новинного журналу Der Spiegel, гроші на загальну суму в кілька сотень тисяч євро передавали готівкою на особистих зустрічах у Празі або переказували за допомогою криптовалюти.

Праві партії по всій Європі давно підтримують зв’язки з російським урядом. У Франції Національне об’єднання Марін Ле Пен десять років тому отримало від московського банку кредит у розмірі 6 мільйонів євро, який погасило тільки минулого року. У 2018 році Путін танцював із тодішнім міністром закордонних справ Австрії Карін Кнайсль із Партії свободи на її весіллі. Відтоді вона переїхала до Санкт-Петербурга. Однак відкриття того, що Росія платить політикам за поширення прокремлівської пропаганди напередодні виборів до Європейського парламенту, які мають розпочатися 6 червня, означає новий вимір впливу.

Згідно з розслідуванням Spiegel, “Голос Європи” був створений у 2017 році і спочатку базувався в Нідерландах. Його перше інтерв’ю було взято у голландського популіста Герта Вілдерса. Видання також опублікувало інтерв’ю британського правого екстреміста Томмі Робінсона і консервативної американської медіапропагандистки Енн Коултер.

Журнал закрився наприкінці 2019 року, а 2023 року його знову запустили, цього разу в Празі. Адреса, зазначена в шапці сайту, веде до похмурого багатоквартирного будинку на околиці чеської столиці, який, очевидно, служить поштовою адресою для численних компаній, повідомляє Spiegel. Ще одна адреса в чеському торговому реєстрі привела до будівлі в центрі міста, але на вхідних дверях не було вивіски новинного сайту.

Польський бізнесмен на ім’я Яцек Якубчик придбав “Голос Європи” в березні 2023 року. За даними Spiegel, він вказав адресу у Варшаві, яка також є адресою охоронної компанії, що належить Якубчику.

Чеський уряд стверджує, що сайт таємно фінансувався Медведчуком, бізнесменом, який очолював проросійську політичну партію в Україні та був звинувачений у державній зраді, коли 2022 року його передали Росії в рамках обміну полоненими. Путін є хрещеним батьком дочки Медведчука. Вважається, що “Голосом Європи” керував Марчевський, соратник Медведчука.